Huizenprijzen stijgen sterkst in minstens tien jaar

lundi 02 octobre 2017 11:00
Huizenprijzen stijgen sterkst in minstens tien jaar

“Aanhoudend lage rentevoeten, waardoor vraag groot is” 

De prijzen van woonhuizen in België zijn in de eerste jaarhelft met gemiddeld 6,3 procent gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de jongste statistieken van de Federale Overheidsdienst Economie. Het gaat om een forse prijstoename, die de jongste tien jaar niet werd gezien. Vorig jaar stegen de huizenprijzen met 'slechts' 4,3 procent. Een woonhuis kost nu gemiddeld 220.920 euro in België.

De FOD Economie baseert zich op de verkoopakten die werden verwerkt door het Kadaster van de Fod Financiën. De gegevens zijn dus iets ouder dan die van de Notarisbarometer, waar men zich baseert op de compromisakten bij de notaris.

Prijzen

De prijsstijging in de eerste jaarhelft is in elk geval opmerkelijk. De vastgoedprijzen gaan sinds 2010 in stijgende lijn, maar wel geleidelijker. "Dergelijke prijsstijging bij woonhuizen hebben we de jongste tien jaar nog niet gezien", bevestigt men bij de FOD Economie.

En niet alleen klassieke woonhuizen werden flink duurder, ook villa's (+5,3 procent) en in mindere mate appartementen (+1,7 procent). "Bij deze categorieën hebben we de jongste jaren wel sterke prijsstijgingen gezien, maar voor villa's is het toch weer een grote sprong", geleden van 2010, zegt de FOD Economie. Een verklaring geeft men niet.

Gemiddeld kost een woonhuis in België nu 220.920 euro, een villa 362.829 en een appartement 225.171 euro. In Vlaanderen bleef de gemiddelde prijsstijging in de eerste zes maanden beperkt tot 4,2 procent voor een woonhuis en 3,8 procent voor een villa, tot respectievelijk 233.382 euro en 381.590 euro. Appartementen werden nauwelijks duurder (+0,6 procent), tot 229.442 euro.

De goedkoopste gemeenten van ons land bevinden zich allemaal in Wallonië. In Vlaanderen is het goedkoopst wonen in Ronse, Menen en Heers. De duurste gemeenten bevinden zich vooral in en om Brussel, voor Vlaanderen gaat het dan weer om Kraainem, Sint-Martens-Latem en Hoeilaart.

Alternatief voor spaarboekje

Zowel de vastgoedmakelaars (CIB, Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen) als de notarissen bevestigen de prijstrend. "De vastgoedprijzen zitten zonder enige twijfel in de lift", verwoordt Bart Van Opstal, woordvoerder van de notarissenfederatie, het. Van Opstal ziet verschillende verklaringen. Er zijn de aanhoudend lage rentevoeten, waardoor de vraag groot is. Bovendien zijn veel mensen op zoek naar een alternatief voor het spaarboekje, dat amper iets opbrengt. En een van die alternatieven is vastgoed. "Je kan er een rendement verwachten van 3 tot 4 procent", aldus Van Opstal. Bovendien zijn de mensen, zowel zij die op zoek zijn naar een eigen woning als investeerders, vooral geïnteresseerd in nieuwbouw of recente woningen en appartementen, stellen de notarissen nog vast, omdat ze niet te veel extra kosten willen. Dergelijke woningen zijn duurder dan oudere, te renoveren woningen, waardoor de gemiddelde prijs stijgt. De prijs van oudere panden staat daarentegen onder druk.

(bron: Belga)

Les dernières nouvelles sur les biens immobilier dans votre mailbox?

Je prends note des conditions d'utilisations

Lisez plus de nouvelles sur ...