Bijna twee derde notarissen vroeg tool voor notariële akte op afstand

woensdag 22 mei 2019 09:30
Bijna twee derde notarissen vroeg tool voor notariële akte op afstand

Bron: Pixabay

“Begin 2019 werd gestart met de uitrol van het systeem” 

Bijna twee derde van de notarissen heeft al de tool aangevraagd om het ondertekenen van een notariële akte via videoconferentie mogelijk te maken. Dat werd dinsdag vernomen bij de Federatie van het Notariaat (Fednot).

Het wettelijke kader voor een videoconferentie bij de notaris bestaat sinds juni 2017, toen de vijfde Potpourri-wet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werd goedgekeurd. Daarna moest de tool om dat mogelijk te maken nog ontwikkeld worden, klinkt het bij Fednot, en ongeveer vanaf begin dit jaar werd gestart met de uitrol van het systeem. "Vandaag heeft bijna twee derde van de notarissen het systeem aangevraagd", aldus Fednot-woordvoerster Ellen Cleeren dinsdag.

Akte volgen op groot scherm

Fednot geeft dinsdag ook een woordje uitleg over de procedure. De videoconferentie maakt het voor wie een woning wil kopen, een bedrijf wil oprichten of een nalatenschap wil afwikkelen, onnodig om zich te verplaatsen naar de notaris van een andere partij voor de ondertekening van de notariële akte. Het volstaat dat elke partij verschijnt voor zijn eigen notaris. Alle partijen kunnen de voorlezing van de akte op een groot scherm volgen, en eventuele aanpassingen kunnen onmiddellijk worden aangebracht.

De akte is wel nog steeds op papier, dus de partij die niet ter plaatse is moet een volmacht geven aan iemand die aanwezig is op het kantoor waar de akte zal getekend worden. Dat kan bijvoorbeeld aan een medewerker van de notaris die de akte bewaart. Op deze volmacht zijn geen belastingen verschuldigd. Er geldt een vrijstelling van registratierecht en van het recht op geschriften.

Bij een verkoop moeten alle partijen er wel voor zorgen dat alle attesten en minstens één sleutel tenminste vijf dagen op voorhand worden overgemaakt aan de notaris van de koper. Dat kan per post of in persoon.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...