Aantal aanvragen en toekenningen van hypothecaire leningen blijft afnemen

vendredi 09 mai 2014 16:59
Aantal aanvragen en toekenningen van hypothecaire leningen blijft afnemen

“Onzekerheid over regionale woonfiscaliteit en strengere bouwnormen” 

Het aantal aanvragen voor hypothecaire kredieten en het aantal toekenningen zijn tijdens het eerste kwartaal van dit jaar verder afgenomen. Dat meldt Febelfin vrijdag op basis van statistieken van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK). Ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar daalde het aantal aanvragen met 8,4 procent, het aantal verstrekkingen met 11,3 procent. Het gemiddelde ontleende bedrag voor de aankoop van een woning daalde in het eerste trimester van 2014 opnieuw licht tot ongeveer 133.000 euro, dat voor een bouwkrediet schommelde rond 138.000 euro.

In het eerste trimester van dit jaar werden er 42.000 hypothecaire kredietovereenkomsten afgesloten voor een totaalbedrag van ongeveer 4,5 miljard euro (-7,5 procent). Ongeveer 65 procent van de kredietnemers koos voor een vaste rentevoet.

Ten opzichte van vorig jaar werden minder kredietovereenkomsten gesloten voor de aankoop (-2.170 of -8,8 procent), voor de bouw (-330 of -6,4 procent) en voor de renovatie (-3.130 of -16,5 procent) van een woning.

Oorzaak

"De onzekerheid over de toekomstige regionale woonfiscaliteit en de strengere bouwnormen spelen zeker een rol in de dalende vraag. Net als het feit dat nationale en internationale instanties kredietgevers ertoe hebben aangezet om de toekenningscriteria te herzien en dit met de bedoeling de hypothecaire kredietmarkt gezond te houden", zegt Ivo Van Bulck, secretaris-generaal van de BVK.

De BVK verwacht wel dat in de toekomst duidelijkheid omtrent de woonbonus, oppikkend economisch herstel en het opverende consumentenvertrouwen tot een herneming van de vraag zouden kunnen leiden. 

(bron: Belga)

Les dernières nouvelles sur les biens immobilier dans votre mailbox?

Je prends note des conditions d'utilisations

Lisez plus de nouvelles sur ...