CD&V wil renovatiecoach en één renovatiepremie

mercredi 02 mai 2018 14:30
CD&V wil renovatiecoach en één renovatiepremie

“Meer vooruitgang boeken op vlak van renovaties” 

CD&V heeft een tienpuntenplan klaar om de Vlaamse woningen sneller gerenoveerd te krijgen. Het Renovatiepact dat de Vlaamse regering drie jaar geleden uitwerkte, volstaat niet, vindt de partij. CD&V ziet onder meer heil in een renovatiecoach, die helpt bij het aanvragen van offertes.

De regering sloot drie jaar geleden een Renovatiepact met de bouwsector, de consumentenorganisaties en de overheid. Het doel was onder meer het energieverbruik te verlagen door jaarlijks 1,5 procent van het patrimonium grondig te vernieuwen. Tegen 2020 moet dat evolueren naar 2,5 procent renovatie of vervangende nieuwbouw. "We zien dat drie jaar na de ondertekening van het pact te weinig vooruitgang is geboekt op het terrein", zegt Valerie Taeldeman van CD&V. Er zijn in Vlaanderen nog steeds 1 miljoen woningen toe aan renovatie. Daarom heeft de partij een concretere invulling van het pact klaar.

Zo wil ze dat de regering regels opstelt voor het beroep van renovatiecoach, die samen met de eigenaar een plan uitwerkt. De coach wordt betaald door de gebruiker, maar de regering zou moeten zorgen dat de prijs zo laag mogelijk blijft. Voor kwetsbare doelgroepen zou er een gratis oplossing komen.

Woonkwaliteit

Daarnaast vindt CD&V dat de bestaande woon- en energiepremies moeten worden samengevoegd, zodat er maar één aanvraag meer moet worden ingediend. Ook verhuurders zouden een beroep moeten kunnen doen op een renovatiepremie. Om een beter beeld te krijgen van de kwaliteit van een woning zou het energieprestatiecertificaat (EPC) moeten worden uitgebreid met een parameter woonkwaliteit.

Tot slot moet iedereen die een oude woning afbreekt om er een nieuwe te bouwen aanspraak kunnen maken op een btw-tarief van 6 procent in plaats van 21 procent. Momenteel is dat enkel in de centrumsteden het geval.

Reactie NAV

De beroepsvereniging voor architecten, Netwerk Architecten Vlaanderen, heeft haar bedenkingen bij het CD&V-voorstel. Van een renovatiecoach willen de architecten bijvoorbeeld niet weten. "Deze taken zitten al vervat in de opdracht van de architect", klinkt het. Een lage vergoeding voor die coach is voor de NAV ook niet wenselijk. "Dat achten wij ruim ontoereikend en niet in verhouding tot de taken. Extra figuren inschakelen zal dus enkel leiden tot meerkosten."

CD&V laat in een reactie weten dat de coach in hun voorstel enkel zou adviseren over niet-vergunningsplichtige werken en dus niet in het vaarwater van de architecten zou komen.

Volgens de architecten zijn er vandaag niet minder renovaties dan vroeger, maar wordt er wel minder over nagedacht, onder meer omdat de kostprijs toeneemt en de subsidies afkalven. Eigenaars gaan daarom meer 'doe-het-zelven' zonder architecht als raadgever, meent de NAV. "Wij zijn volmondig akkoord met CD&V dat een goed gerenoveerde en geïsoleerde woning er één is die weinig energie behoeft en tegelijkertijd maximaal comfort biedt in een optimale prijs-kwaliteitsverhouding (...) maar de architect moet hier een cruciale rol in spelen."

(bron: Belga)

Les dernières nouvelles sur les biens immobilier dans votre mailbox?

Je prends note des conditions d'utilisations

Lisez plus de nouvelles sur ...