China telt 102 miljoenensteden

mercredi 29 mars 2017 15:00
China telt 102 miljoenensteden

“Aanmoediging om naar stad te verhuizen” 

China heeft een mijlpaal bereikt nu het 102 steden met meer dan een miljoen inwoners telt. De groei van het aantal metropolen gaat maar door; experts verwachten dat het land in 2025 twee keer zoveel miljoenensteden zal tellen. Een reden van de snelle groei is dat de Chinese overheid bewoners van het platteland actief aanmoedigt om naar de stad te verhuizen.

Daarnaast verschuift het economische centrum van het land naar het westen, schrijft de Britse krant The Guardian maandag. Omdat arbeid er goedkoper is, verplaatsen bedrijven en fabrieken zich meer richting het binnenland. Hierdoor ontstaan er ook in dit deel van het land meer metropolen. Het Amerikaanse McKinsey Global Institute verwacht dat China over acht jaar 221 miljoensteden zal tellen.

Stad

Momenteel woont 56 procent van alle Chinezen in de stad. De overheid wil dit percentage opkrikken tot zestig in het jaar 2020. Volgens de Wereldbank leeft tien jaar later een miljard Chinezen, ofwel zeventig procent van de bevolking, in steden.

Shanghai is op dit moment met 22 miljoen inwoners de grootste stad. Maar ook de volslagen onbekende stad Quanzhou (niet te verwarren met Guangzhou, het voormalige Kanton) telt zeven miljoen inwoners. Dat zijn er 800.000 meer dan Madrid, een van de grootste steden van Europa.

Vergroeiing

De snelle verstedelijking gaat gepaard met veel bouwactiviteiten. Volgens The Guardian wil de overheid een derde van de nieuwe woongebouwen prefabriceren. In China leidt dit tot zorgen dat steden op die manier op elkaar gaan lijken en hun eigen karakter verliezen.

Een ander gevolg is dat steden zo groot worden, dat ze in sommige gevallen met elkaar vergroeid raken. In Beijing is de overheid er bewust mee bezig om de hoofdstad te verbinden met een aangrenzende stad en regio. Hieruit moet de megastad Jing-Jin-Li ontstaan.

(Bron: Architectenweb.nl)


Les dernières nouvelles sur les biens immobilier dans votre mailbox?

Je prends note des conditions d'utilisations

Lisez plus de nouvelles sur ...