Dossier Batibouw - Vlaming bouwt dubbel zo energiezuinig als tien jaar geleden

vendredi 26 février 2016 15:00
Dossier Batibouw - Vlaming bouwt dubbel zo energiezuinig als tien jaar geleden

“De Vlaming heeft meer ambitie dan de wettelijke vastgelegde eisen” 

Het gemiddelde energiepeil van een nieuwbouwwoning is sinds 2006 gehalveerd, onder impuls van de energieprestatieregelgeving. Meer dan een op de vier nieuwbouwwoningen is zelfs al "bijna-energieneutraal". Dat heeft Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom donderdag bekendgemaakt op de bouw- en verbouwbeurs Batibouw.

De energiezuinigheid van een woning wordt uitgedrukt in het E-peil. In 2006 bedroeg het E-peil van een nieuwe eengezinswoning nog E84. In het kader van de stelselmatig verstrengde normen daalde dat gemiddelde E-peil naar E43 in 2014 (de laatst beschikbare gegevens), een halvering dus.

Dat betekent dat nieuwbouwwoningen in 2014 gemiddeld al beter deden dan de energienorm die pas sinds begin dit jaar geldt (met name E50). "Het aanscherpen van de normen werkt", stelde Vlaams minister Turtelboom. "De Vlaming heeft zelfs meer ambitie dan de wettelijk vastgelegde eisen."

Succes

De komende jaren wordt de energienorm verder verstrengd, om in 2021 E30 te bereiken, wat overeenkomt met "bijna-energieneutraal bouwen". Turtelboom wees er donderdag op dat in 2014 meer dan een vijfde van de nieuwbouwwoningen al beantwoordde aan die norm, tegen slechts 1 op de 25 twee jaar eerder. Afgezet tegen het aantal bouwvergunningen voor eengezinswoningen in beide jaren in Vlaanderen, zou het gaan om een verzesvoudiging: van 600 in 2012 naar 3.600 in 2014.

Het succes van "bijna-energieneutraal bouwen" heeft ook te maken met een reeks "incentives", zoals premies en korting op de onroerende voorheffing voor wie nu al zo energiezuinig bouwt.

Turtelboom gaf tot slot nog een reeks cijfers mee die de toenemende aandacht voor energiezuinigheid illustreren, zoals de fors toegenomen gemiddelde dikte van isolatie en de aanwezigheid van hoogrendementsglas in zo goed als elke nieuwbouw (tegen iets meer dan 40 procent in 2004). Nog opvallend is dat meer dan 60 procent van de nieuwe woongebouwen minstens één systeem van hernieuwbare energie heeft. Daarbij zijn zonnepanelen veruit het populairst, gevolgd door een zonneboiler en een warmtepomp.

(bron: Belga)

Les dernières nouvelles sur les biens immobilier dans votre mailbox?

Je prends note des conditions d'utilisations

Lisez plus de nouvelles sur ...