Het nuttigste bouwadvies gesprokkeld tijdens bis 2015

mercredi 21 octobre 2015 15:00
Het nuttigste bouwadvies gesprokkeld tijdens bis 2015

“Inzichten die bezoekers over nieuwbouw verzamelden” 

Je gaat bouwen. Dan is de keuze aan methodes en meningen niet te overzien. Hoe vind je je weg er in? Hoe maak je je woondroom concreet? Welke aannemer zet je aan het werk? Wat doe je zelf? “We merken dat mensen met bouwplannen een informatiebeurs zoals bis ideaal vinden om argumenten te verzamelen, te vergelijken, te weerleggen,... prijzen te verzamelen en nieuwe woonideeën te sprokkelen”, zegt Manou Van Der Brempt, Head of Cluster Building bij Artexis Easyfairs Benelux.

Welke inzichten over nieuwbouw verzamelden de bezoekers van de afgelopen editie van bis, dé bouwbeurs in Flanders Expo Gent? Deze zeven inzichten helpen heel wat toekomstige huiseigenaars beslissen.

Inzicht 1. BEN heerst als milieunorm

De nieuwe BEN-norm is alles bepalend geworden. De meeste standhouders presenteerden huizen die BEN zijn, ofwel Bijna Energie Neutraal volgens de standaard die vanaf 2021 geldt voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen. De hype rond passief-huizen is volgens veel aannemers wel op de terugweg. “Er zijn discussies over mogelijke problemen als oververhitting, te hoge extra kosten, het volledig dicht isoleren, beperkingen in mogelijkheden, dure ventilatiesystemen, gezondheidsklachten,...” Terecht of niet terecht? Daarover zijn discussiefora en bewoners het niet eens. BEN lijkt dan voor velen een minder grote stap.

Tip: Kijk hoe je vandaag al aan deze BEN-norm kan voldoen zonder over te investeren

Inzicht 2. Bouwbedrijven focussen liever op K-waarde

De meeste mensen met bouwplannen houden het E-peil van hun toekomstige woning sterk in de gaten. 30 is een streefdoel, wat te maken heeft met de BEN-norm en interessante premies en belastingvermindering. Toch zijn bouwbedrijven zelf niet wild van de focus op het E-peil. “Een woning met een laag E-peil is niet noodzakelijk goed geïsoleerd, met een laag energieverbruik”, klink het. “Met het plaatsten van zonnepanelen en warmtepompen kunnen ook heel wat minder scorende woningen onder de 30 geraken.”

De K-waarde vinden ze een interessantere score. “Deze vertelt hoe energiezuinig de woning zelf is. Wat is je dagelijkse energiebehoefte? Iets meer isolatie kost niet veel extra. Maar rendeert wel van dag 1.”

Tip: Check zeker ook de K-waarde van je toekomstige woning. Bekijk hoe je dit kunt verbeteren.

Inzicht 3. Compacte woonmodules nu al in de tuin

Er wordt al lang over gesproken. We moeten compacter gaan wonen. Met de nieuwe woonmodules van BuildinX, Skilpod en bePods wordt dit nu ook concreet en realistisch. De woonmodules op het Visit-the-future-plein trokken dan ook veel volk. Vaak met plannen in de hand. Enkele redenen die bezoekers noemden om zo’n woonmodule in hun tuin te plaatsen?
  • “Prima voor mijn kinderen die langer thuis blijven wonen.”
  • “Als we ouder zijn wisselen we. Onze kinderen in ons huis, wij in de woonmodule in de tuin.”
  • “Heel tof als modern poolhouse met fitness.”
  • “Geschikt als kantoorruimte, afgesloten van ons woonhuis.”
  • “Dit wordt zonder rompslomp, breekwerk en kopzorgen kant-en-klaar geplaatst.”
De prijs van de modules valt goed mee volgens de bezoekers. Volledig afgewerkt tussen 40.000 en 70.000 euro, afhankelijk van het doel waarvoor de ruimte dient.

Tip: Een afgewerkt woonmodule spaart je misschien een grondige verbouwing uit.

Inzicht 4. Villabouwers krijgen minder vragen over milieunormen

Wie groot wil wonen, kan dat nog steeds vandaag. Al maakt de schaarste aan bouwgrond het niet eenvoudiger. Opvallender in het villaverhaal: er komen minder vragen over energieverbruik, E-peil en K-waarden. Er wordt gedroomd over grote glaspartijen, veel kamers,...

Maar de belangrijkste vraag van potentiële kopers is: hoeveel kost een villa per m²? Dit laat hen toe de verschillende bouwaannemers te vergelijken. “Mensen willen weten of ze het aankunnen”, zegt een standhouder. “Sommige bouwbedrijven communiceren een lage prijs per m², maar deze moet verhoogd worden met de meerkost voor afwerking.”

Tip: Reken voor een luxueuzere woningen zeker op 1350 euro per m², excl. btw. Hou rekening met de meerkost voor afwerking en informeer naar energiewaarden.

Inzicht 5. Houtskelet voor steeds grotere projecten

Heel wat standhouders toonden hun realisaties in houtskeletbouw. Deze bouwmethode is dan ook in opmars. Ook steeds grotere projecten als scholen, appartementen en kantoren worden in hout uitgewerkt. “Het nadeel is dat veel bedrijven de markt induiken zonder de nodige ervaring”, klinkt het bij ervaren houtskeletspecialisten. “Dan is het risico groter op constructiefouten, schimmels, een lagere doorverkoopprijs,...”

Tip: Vraag naar de ervaring van houtskelet bouwbedrijf. Bezoek zeker een paar oudere woningen van hen.

Inzicht 6. Bufferbekken in woonzone vormt geen probleem

In heel wat verkavelingen worden bufferbekkens aangelegd. Deze moeten in staat zijn het regenwater op te vangen. Een nieuwe verkaveling hoeft zo geen waterprobleem meer te veroorzaken in nabijgelegen woonwijken en nieuwe huizen. Bij toekomstige huiseigenaars roepen deze bekkens en groene zones vaak vragen op. “Oei, is het hier een overstromingsgebied?” Veel aannemers vinden ondergrondse bufferbekkens interessanter, waarmee ze ook plaatswinst realiseren. “Boven het bekken kunnen we dan parkeerplaatsen aanleggen.”

Tip: Ga na of er soms waterproblemen zijn bij je bouwgrond. Vraag naar oplossingen tegen overvloedig water. Een waterbekken is eerder een oplossing, dan een probleem.

Inzicht 7. Zoveel aannemers, zoveel pistes

Terwijl de ene standhouder kiest voor de piste van geothermische warmte en koeling voor je woning, adviseert de andere je zeer dik te isoleren. Een derde haalt alle voordelen over houtskeletbouw aan, enzovoort. “Net dit is de meerwaarde van een informatiebeurs zoals bis”, horen we bij bezoekers. “Nu kunnen we met een berg aan argumenten goed beslissen in welk verhaal we stappen.”

Tip: Vergelijk de verschillende aanbieders, cijfers en praktijkcases. Leg de argumenten van de ene voor aan de andere.

(Bron: Artexis)


Les dernières nouvelles sur les biens immobilier dans votre mailbox?

Je prends note des conditions d'utilisations

Lisez plus de nouvelles sur ...