Ce site utilise des cookies afin d’optimiser votre expérience utilisateur. En utilisant ce site vous acceptez l’utilisation de Cookies. Plus d'info

Interieurinrichting 2015 - Vijftien opvallende trends

mardi 24 mars 2015 15:00
Interieurinrichting 2015 - Vijftien opvallende trends

“Mooi interieur dat er vooral tijdloos uitziet” 

- In het algemeen zijn de erg strakke designlijnen aan het wegdeemsteren, om plaats te maken voor verfijndere vormen. Zo steunen voortaan de meeste nieuwe kasten op pootjes, zodat ze verheven van de grond lijken, en gaan ze tegelijk rondere vormen aannemen. De meer speelse contouren komen er ook door inbreng van andere elementen en van meer kleur.

- Deze vaststellingen gelden net zo goed voor salons. Bij (salon)tafels verdwijnt alvast het star rechthoekige; in de plaats komt meer rond of toch afgerond, en ovaal.

- Nog opvallend aan tafels en stoelen is een Scandinavische ‘touch’. Met name houten onderstellen en houten poten maken een opvallende rentree. Het materiaal hout is overigens aan een revival toe in het interieur. Deze trend is uiteraard niet vreemd aan de blijvende tendensen naar duurzaamheid en eco-bewustzijn, maar wordt wellicht versneld door de invloed van een aantal uitstekende Scandinavische designers.

- Het Italiaans design blijft natuurlijk top, net als de Belgische meubelen, maar toch gaat de trend in de richting van steeds meer Europees. Noorwegen, Denemarken en Duitsland zijn opkomende markten. De toonaangevende designbeurzen situeren zich in Milaan en Keulen.

- Het modekleur in het stoffenpalet, zoals onder meer uitvoerig gedemonstreerd in Milaan, is lichtgrijs. Frappant is ook de terugkeer – na een klein decennium ‘out’ te zijn geweest - van blauw. Het is vooral petroleumblauw dat uitblinkt, en dan gecombineerd met roze, met vuil groen of andere ‘vuile’ kleuren.

- Bij het leder is cognackleur aan een opvallende comeback toe. Tinten van beige en bruin zijn niet langer modieus.

- Specifiek voor de nieuwe materialen zijn het gebruik van de ‘betonlook’ of de ‘cementlook’. Vaak worden ze in meubelen verwerkt.

- De aanwending van hoogglanslak heeft duidelijk zijn beste tijd gehad. Zowat alle lak is anno 2015 gewoon mat.

- Een langdurige trend die ook dit jaar onverminderd in zwang blijft, is het streven naar een mooi interieur dat er vooral tijdloos uitziet. Vanzelfsprekend kan zoiets niet losgekoppeld worden van het economisch klimaat der laatste jaren. Desondanks blijft de verhoging van het comfort in het interieur een constante over de jaren heen.

- Wat de huisindeling betreft zet de trend naar één grote leefruimte zich onverminderd voort. De klassieke eetplaats is bijna volledig uit het beeld verdwenen. Keuken en living horen samen. Steeds vaker gaat het om heel fraaie open keukens. De veelvuldige kookprogramma’s hebben er misschien wel mee te maken dat vrienden steeds vaker in de keuken ontvangen worden, waar ze als in een (tapas)bar van hapjes kunnen genieten.

- Nog in die grote leefruimte zijn boekenkasten opnieuw ‘in’. In heel wat gevallen gaat het meteen om een volledige mediatheekruimte. De computer en alle accessoires die erbij horen, worden steeds vaker in kasten verwerkt.

- Het op wat kleinere schaal gaan wonen, zoals frequent aangehaald door vastgoedmakelaars, wordt bevestigd door de interieurspecialisten. Binnenhuisarchitecten moeten veel meer dan vroeger uitzoeken hoe ze de beschikbare ruimtes kunnen optimaliseren. Kasten op maat en ingewerkte kasten brengen vaak de oplossing.

- Daarentegen blijft naast de slaapkamers, de inrichting van een dressing als aparte ruimte belangrijk. Bij de bedden zelf blijven de boxsprings hoog scoren. Lattenbodems zijn er nog amper en waterbedden hebben helemaal afgedaan.

- Dat vasttapijt als bodembedekking aan een laagconjunctuur bezig is, kan niet ontkend worden. Carpets doen het wél opnieuw goed. Frappant zijn de kortharige tapijten met (vaak klassieke) motieven en prints. De tijd zal uitwijzen of er sprake is van een echte doorbraak van dit genre in onze interieurs.

- Tot slot heeft de LED-verlichting al duidelijk zijn entree gedaan. De trend voor 2015 is retro in de armaturen. Er wordt opnieuw veel met pendules gewerkt, waarbij vaak één element ervan verschillend is in de combinatie.

(Bron: Home & Trends)

Les dernières nouvelles sur les biens immobilier dans votre mailbox?

Je prends note des conditions d'utilisations

Lisez plus de nouvelles sur ...