Kopen aan de kust blijft ook in 2017 een goed idee

mercredi 22 mars 2017 09:49
Kopen aan de kust blijft ook in 2017 een goed idee

“Verblijf aan de kust blijft leuke en interessante investering” 

De verkoop van vastgoed aan de Belgische kust zit voor het eerst in jaren weer echt in de lift. Het is nog wat vroeg om al cijfers te geven voor 2017, maar de cijfers van 2016 liegen er niet om. In de eerste helft van vorig jaar werd ruim 30% meer vastgoed verkocht dan in dezelfde periode in 2015, zo blijkt uit de Notarisbarometer. De cijfers van de Koninklijke Federatie van het Belgisch notariaat geven ook aan dat in de meeste kustplaatsen de appartementsprijzen stabiel zijn of stijgen, maar dat er in een aantal gemeentes ook sprake is van een daling. Hoe dan ook blijft een verblijf aan de kust niet alleen een erg leuke maar ook interessante investering.

De voorbije jaren doken er wel vaker berichten op over de dalende populariteit van vastgoed aan de kust. Het animo voor een tweede verblijf, al dan niet met uitzicht op zee, leek een beetje voorbij. Maar kijk, trends zijn er om gekeerd te worden en wat blijkt: het vastgoed van de kust zit opnieuw in de lift. De toegenomen vraag aan onze kust heeft alles te maken met een onzeker internationaal klimaat. Dat zorgt ervoor dat mensen weer vaker bewust kiezen voor vakantievastgoed in eigen land. En wie vakantie zegt, zegt in één adem ook: zee en strand. Naast onzekere financiële tijden speelt ook de lage rente op spaarboekjes een rol in dit verhaal. De Vlaming weet deksels goed dat zijn centen weinig tot niks opbrengen als hij ze parkeert op een spaarrekening. Investeren in vastgoed aan de kust is dan een mooi alternatief. Dat brengt immers iets op. Zeker in tijden van terreur, wanneer mensen de usual suspects zoals Egypte, Tunesië en Turkije links laten liggen en het dichter bij huis zoeken. En dat betekent dat investeren aan de Belgische kust ook in 2017 een goed idee blijft.

Ondanks de toegenomen vraag blijven de vastgoedprijzen aan de kust stabiel. Algemeen genomen stijgt het prijskaartje voor appartementen licht, terwijl de prijs van huizen blijft hangen op een status quo of zelfs daalt. Het is iets dat je niet vaak ziet, maar wel een logisch gevolg van het spel van vraag en aanbod. Wie vandaag een appartement wil kopen aan ‘het zeetje’ kan kiezen uit een rijk aanbod aan bestaande én nieuwbouwpanden. En hoe groter het aanbod, hoe meer de concurrentie speelt.

Quanta costa?

De gemiddelde prijs van een appartement aan de kust bedroeg in het eerste semester van 2016 267.130 euro, ofwel een stijging met 1 % ten opzichte van 2015. In De Panne was de prijsstijging het grootst: van 181.339 naar 247.910 euro ofwel een forse 36,7 % erbij. Aan het andere uiteinde van het spectrum zat Koksijde, waar de gemiddelde prijs van een appartement met -11,8% daalde van 296.749 naar 261.796 euro. Afgezet tegen de nationale gemiddelde prijs van een appartement, zijnde 210.244 euro in de eerste helft van 2016, was een appartement aan de kust gemiddeld 27,1 % duurder.

L’embarras du choix

We zeiden het al: aan aanbod geen gebrek aan de Belgische kust. Er is veel bestaand vastgoed op de markt met daarnaast ook nog steeds een ruim aanbod aan nieuwbouwprojecten. De prijs van bestaand vastgoed staat wat meer onder druk. Dat heeft alles te maken met het feit dat het vaak gaat om verouderde panden, die niet of onvolledig voldoen aan de comforteisen van de consument van vandaag. Opvallend is dat kopers flexibeler omspringen met de locatie van een pand. Waar de dijk vroeger the place to be was én een garantie op behoud van de waarde, speelt dat nu minder een rol. Een appartement moet in de eerste plaats verhuurbaar zijn. En ook de huurders hebben hogere verwachtingen met betrekking tot comfort dan vroeger. Als meer comfort betekent dat er een paar minuten langer gestapt moet worden naar het strand, dan zij het zo.

Populair in alle seizoenen

Het worden hoe dan ook boeiende tijden op en naast dat strand. Oudere panden zullen meer en meer gerenoveerd worden naar hedendaagse normen. Tegelijk blijven ook nieuwbouwprojecten als paddenstoelen oprijzen. Er is echt wel voor elk wat wils. En beleggen in vastgoed aan zee blijft gewoon een goed plan. Het is nu eenmaal een investering die op verschillende manieren rendement oplevert: eigenaars van tweede verblijven aan de kust kunnen niet alleen goedkoop op vakantie, ze verdienen ook een mooie cent bij met de verhuur van hun appartement. Bovendien valt er nog altijd een mooie meerwaarde te boeken op het moment dat ze hun vastgoed weer verkopen.

Hoe de vastgoedprijzen aan de kust voort zullen evolueren, valt moeilijk te voorspellen. Dat hangt af van heel wat factoren die moeilijk te voorspellen zijn. Denk maar aan het algemene economische klimaat en de evolutie van de rente. Vast staat dat de kust altijd publiek blijft lokken, het meeste in de zomer uiteraard, maar ook in de andere seizoenen trekken heel wat mensen maar al te graag eens een weekendje naar zee.

Professionele raad en daad

Vastgoed moet je nooit onbezonnen kopen en dat geldt ook voor tweede verblijven natuurlijk. Omdat het aanbod aan de kust op dit moment zo groot is, wil het wel eens lastig zijn om door het bos de bomen nog te zien. Laat je daarom bijstaan door professionelen. Zij kennen de markt door en door en kunnen je de weg wijzen naar het pand dat bij je past en aan je wensen voldoet. Dat kan een bestaand appartement zijn, met groot renovatiepotentieel - want nieuwbouw mag dan populair zijn, vergeet niet dat die bestaande panden vaak een inherente charme hebben – óf een interessant nieuwbouwproject.


Les dernières nouvelles sur les biens immobilier dans votre mailbox?

Je prends note des conditions d'utilisations

Lisez plus de nouvelles sur ...