Meer dan de helft van vastgoedmakelaars peilt naar inkomen voor eerste bezoek

mercredi 06 novembre 2019 19:45
Meer dan de helft van vastgoedmakelaars peilt naar inkomen voor eerste bezoek

Bron: Pixabay

“Intenties van de makelaar zijn goedbedoeld, maar blijft een gevoelig thema” 

Iets meer dan de helft van de vastgoedmakelaars peilt bij kandidaat-huurders al naar het inkomen. Dat blijkt uit een bevraging van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) bij 659 vastgoedmakelaars. Het peilen naar het loon gebeurt volgens het BIV om de verwachtingen en de mogelijkheden van de kandidaat-huurders af te wegen.

Steeds vaker gebruiken vastgoedmakelaars hiervoor een tool. Zo kunnen kandidaat-huurders bij sommige kantoren een huurdersprofiel opmaken. "Een huurdersprofiel geeft de vastgoedmakelaar een zicht of een bepaald pand al dan niet geschikt is voor een kandidaat-huurder. Misschien is pand X voor hem ongeschikt, maar zijn er drie andere panden waarvoor de kandidaat wel in aanmerking komt", aldus Stefaan Leliaert, voorzitter van BIV. Hoewel de Vlaamse huurwetgeving niet oplegt welke documenten er in welke fase opgevraagd kunnen worden, stelt het gebruik van de huurdersprofielen tuchtrechtelijk soms wel problemen, stelt het BIV.

Aanbeveling

De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) zegt in een reactie dat haar voorganger, de Privacycommissie, in 2009 een aanbeveling heeft opgesteld over de verwerking van gegevens van kandidaat-huurders. De aanbeveling bepaalt dat er inderdaad geen inkomensgegevens gevraagd mogen worden in de contactfase.

In de aanbeveling wordt verduidelijkt dat "de beoordeling van de proportionaliteit van de bedoelde gegevens varieert naargelang het stadium van het huurproces". Sommige informatie, zoals een naam en telefoonnummer, mag meegedeeld worden tijdens een eerste contact, met het oog op het organiseren van een plaatsbezoek. Maar andere informatie mag slechts ingezameld worden in een later stadium, zegt de GBA. Het gaat dan over informatie die noodzakelijk is voor de eindselectie van kandidaten of voor de opmaak van het huurcontract en voor de vastlegging van bepaalde kosten.

Goedbedoelde intenties

Een aanbeveling van de GBA is evenwel niet bindend: ze is een interpretatie van de wetgeving. Buiten een formeel onderzoek om kan de GBA daarom geen uitspraken doen over specifieke websites of praktijken. Wie meent dat zijn rechten geschonden worden, kan een klacht indienen bij de GBA, klinkt het.

Volgens Leliaert zijn de intenties van de makelaars goedbedoeld. "Maar het peilen naar het inkomen in de contactfase blijft een gevoelig thema. De efficiëntie die de vastgoedmakelaar nastreeft, in ieders belang, wordt hierdoor gehinderd", aldus Leliaert. Het BIV is daarom geneigd om de aanbeveling van de Gegevensbeschermingsautoriteit te volgen.

Overigens moeten vastgoedmakelaars volgens de GBA transparant zijn over de informatie die ze bijhouden. "Het moet voor de individuen perfect duidelijk zijn dat hun gegevens zijn ingezameld, gebruikt, geraadpleegd of anders verwerkt en waarom. Het transparantiebeginsel vereist dat alle informatie of communicatie met betrekking tot een gegevensverwerking gemakkelijk toegankelijk is en gemakkelijk te begrijpen is", aldus de GBA.

(bron: Belga)

Les dernières nouvelles sur les biens immobilier dans votre mailbox?

Je prends note des conditions d'utilisations

Lisez plus de nouvelles sur ...