Nieuw vanaf 1 juli - EPC ook verplicht voor woningen zonder verwarming

jeudi 15 juin 2017 15:00
Nieuw vanaf 1 juli - EPC ook verplicht voor woningen zonder verwarming

“Uitzonderingsregel voor woningen zonder verwarming wordt geschrapt” 

Wie vandaag een pand zonder verwarming verkoopt of verhuurt, hoeft geen energieprestatiecertificaat (EPC) te kunnen voorleggen. Vanaf 1 juli komt daar echter verandering in. Dan wordt de uitzonderingsregel voor woningen zonder verwarming geschrapt.

Vandaag moet er geen EPC aanwezig zijn op het moment van de tekoop- of tehuurstelling indien er geen verwarmingsinstallatie staat in de woning. Dit vormt één van de voornaamste vrijstellingen op de EPC-informatieplicht, die bijvoorbeeld kan worden aangewend voor de verkoop van casco-woningen.

Ongewenste effecten wegwerken

Volgens het Vlaams Energieagentschap (VEA) brengt deze vrijstelling echter een aantal ongewenste effecten met zich mee. Zo verwijdert men soms de bestaande verwarmingsinstallatie om te vermijden dat er een EPC moet worden opgemaakt. Bovendien vallen woningen, die volledig gerenoveerd werden maar waarin de verwarming nog niet geïnstalleerd is, bij verkoop buiten het toepassingsgebied van de EPC-informatieplicht. Nochtans zullen net deze woningen gebaat zijn bij een gunstig EP-kengetal.

Nieuwe regels op 1 juli

Om deze ‘ongewenste effecten’ weg te werken heeft de Vlaamse regering beslist om de vrijstelling voor woningen zonder verwarmingsinstallatie te schrappen. Vanaf 1 juli 2017 zullen ook woningen zonder verwarming als geklimatiseerd worden beschouwd. Ook voor die woningen zal een EPC aanwezig moeten zijn bij de tekoop- of tehuurstelling, met de gepaste vermeldingen in de publiciteit.

Het is overigens niet omdat men nog van de vrijstelling kon genieten bij de opstart van de publiciteit, dat er daarom na 1 juli 2017 ook een vrijstelling bestaat voor de informatieplicht op het niveau van het compromis. Op het moment van ondertekening van het compromis of de huurovereenkomst zal er wel degelijk een EPC vereist zijn.

(Bron: CIB Vlaanderen)

Les dernières nouvelles sur les biens immobilier dans votre mailbox?

Je prends note des conditions d'utilisations

Lisez plus de nouvelles sur ...