Prijzen studentenkoten blijven stabiel

lundi 11 juillet 2016 10:00
Prijzen studentenkoten blijven stabiel

“Rondvraag in de verschillende studentensteden” 

De prijzen van de studentenkoten blijven het komend academiejaar stabiel of zijn licht stijgend. Dat blijkt uit een rondvraag in de verschillende studentensteden. In Leuven verwacht men een stabilisering van de gemiddelde huurprijzen op een markt van studentenkamers waar er opnieuw een overschot is. Dat zegt Ludo Cloonen, diensthoofd van de Dienst Studentenhuisvesting van de KU Leuven, op basis van voorlopige cijfers.

"Vorig academiejaar stonden er op het einde van het verhuurseizoen in het Leuvense nog 1.100 tot 1.200 koten te huur, wat meer is dan de 1,5 procent leegstaande kamers nodig voor een gezonde kamermarkt. Momenteel zijn er ongeveer evenveel kamers verhuurd dan vorig jaar. Ik verwacht dan ook dat het eindresultaat hetzelfde zal zijn als vorig jaar en het uiteindelijke kameroverschot wellicht nog iets groter dan vorig jaar", aldus Cloonen, die dan ook een stabilisering van de prijzen verwacht.

Gent

Ook in Gent ziet men een stijgend aanbod van koten en een licht stijgende huurprijs. Er is in Gent nog altijd een stijgend aanbod studentenkamers en studentenstudio's: op één jaar tijd is het aanbod met 500 stuks gegroeid. Qua naakte huurprijs is een studentenkamer gemiddeld 10 euro duurder geworden ten opzichte van vorig jaar (van 304 naar 314 euro) en een studio is 12 euro duurder geworden (van 426 naar 438 euro). Als er gekeken wordt naar de totale huurprijs (inclusief energie, water en internet) dan steeg de prijs van een studentenkamer gemiddeld van 338 naar 348 euro en een studio van 464 naar 483 euro per maand. "De stijging valt redelijk goed mee", zegt Hilde Reynvoet, directeur van de dienst Wonen bij de stad Gent. "Jaarlijks schommelt de prijsstijging rond de acht euro, dit jaar is dat iets meer, wat te wijten is aan de duurdere water- en elektriciteitsprijzen".

Brussel

In Brussel zijn de prijzen van de kamers op de VUB-campus heel licht stijgend. Op de campussen Jette en Etterbeek worden in totaal 1.265 kamers verhuurd. Een studentenkamer op de VUB-campus, dat wil zeggen een kamer met gemeenschappelijke badkamer, keuken en leefruimte, huur je in het schooljaar 2016-2017 voor 297,30 euro. Een lichte stijging tegenover het afgelopen schooljaar toen de huurprijs van een kot 294,22 euro bedroeg. Bij Br(ik, een Brusselse servicedesk voor studenten die zelf zo'n 400 koten beheert, zijn er meer mogelijkheden en afhankelijk daarvan liggen de prijzen iets hoger. Voor een kamer met gemeenschappelijke ruimtes betaal je bij Br(ik 280 tot 380 euro per maand. Een kamer met eigen douche kost 325 tot 370 euro per maand en een studio met eigen douche en keuken heb je voor 340 tot 537,5 euro per maand.

Antwerpen

In Antwerpen bewegen de prijzen amper. Er is een overaanbod. "De prijzen zijn de laatste jaren stabiel en stijgen amper, ondanks dat er zwaar wordt ingezet op kwaliteit. De kosten worden blijkbaar niet doorgerekend", zegt Gert Nielandt, directeur van studenteninformatiepunt Gate15. "Dit academiejaar kost een kot gemiddeld 335 euro, een studio 410 en een appartement 525 euro, een lichte stijging van 10 tot 15 euro op een jaar. Er zijn in Antwerpen zo'n 9.000 tot 10.000 koten."

Kortrijk

In Kortrijk, waar een bouwstop geldt, zijn de prijzen stabiel gebleven. Daar zijn zo'n 2.654 kamers beschikbaar, inclusief de peda. De gemiddelde prijs in Kortrijk gaat van 300 euro tot 350 euro, afhankelijk van het sanitair. Als dat gedeeld wordt ligt de prijs merkelijk lager. De prijzen variëren wel. Sommige verhuurders werken met een prijs inclusief waterverbruik, energie en internet, anderen doen dat niet. Er zijn ook verhuurders die instemmen met een 10-maandencontract. Op de website Kotwest is de gemiddelde prijs de jongste jaren gestegen, maar dat is vooral omdat meer kamers nu "all inclusive" worden aangeboden.

Hasselt

De gemiddelde huurprijs voor een kamer in Hasselt tot slot bedraagt voor studenten aan de UHasselt dit jaar 257 euro en voor een studio 373 euro, aldus de Dienst Huisvesting van de universiteit. Vorig jaar betaalden de studenten in Diepenbeek en Hasselt respectievelijk 252 en 373 euro.

(bron: Belga)

Les dernières nouvelles sur les biens immobilier dans votre mailbox?

Je prends note des conditions d'utilisations

Lisez plus de nouvelles sur ...