Registratie van syndici loopt moeizaam

mercredi 25 octobre 2017 10:00
Registratie van syndici loopt moeizaam

“Rol van syndicus officialiseren en professionaliseren” 

Circa 76.000 verenigingen van mede-eigenaars (VME) van vastgoed in België moeten allemaal voor 1 april volgend jaar hun syndicus laten registreren. Er waren eind september echter nog maar 17.500 syndici geregistreerd, zo meldt ondernemingsloket Acerta.

Sinds 1 april moeten nieuwe verenigingen van mede-eigenaars hun syndicus registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen van de FOD Economie. Bestaande verenigingen kregen nog een jaar de tijd om dat te doen: tot 1 april 2018 dus. Doel van de maatregel is de rol van syndicus te officialiseren en te professionaliseren.

Weinig registraties

"Het is niet zo dat er een 1 op 1 verhouding zal zijn tussen het aantal verenigingen van mede-eigenaars en het aantal syndici", zegt Jan Verhulst van Acerta Ondernemingsloket. "Een syndicus kan voor meerdere VME's optreden - maar het verschil tussen 76.000 VME's en 17.500 syndicusregistraties is wel heel groot."

"Het valt te betreuren dat nog maar zo weinig syndici zich registreerden", zegt Stefaan Leliaert, voorzitter van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars en CEO van De Syndic. "De verplichting is bijzonder zinvol en een noodzakelijke stap in de verdere digitalisering van het beroep van syndicus. Neem nu een schadegeval van buren door een bouwwerf. Het is toch handig als je dan als betrokken partij online de contactgegevens van de syndicus kan vinden en niet langer ter plaatse hoeft te gaan om de contactgegevens te noteren."

Lees ook:

(bron: Belga)

Les dernières nouvelles sur les biens immobilier dans votre mailbox?

Je prends note des conditions d'utilisations

Lisez plus de nouvelles sur ...