Waarom in zee gaan met een erkend vastgoedmakelaar

mercredi 27 janvier 2016 15:00
Waarom in zee gaan met een erkend vastgoedmakelaar

“Verkopen jullie ook wekelijks woningen? Zij wel…!” 

Iedereen vastgoedmakelaar. Soms zou men geneigd zijn dat te denken. Een huis verkopen lijkt wel een fluitje van een cent, enfin van heel veel centen. De job ziet er – van heel veraf bekeken dan – doodsimpel uit. Net zoals in iedere voetballiefhebber een uitstekende trainer van een topploeg zou schuilen of in iedereen die graag met vakantie gaat, een door de wol geverfde reisagent zit. Waarom je eigen zaak niet bepleiten voor de rechtbank? Je vinger zelf in het gips steken wanneer je die gebroken hebt?

In sommige gevallen vinden we het absurd om niet de vakkennis van een vakman/vrouw in te roepen, in andere gevallen heerst soms twijfel. Een huis verkopen zit bij velen echter in deze laatste categorie. Waarom dat eigenhandig doen? Misschien zijn de betrokkenen wel negatief beïnvloed omdat er nog altijd beunhazen op de markt rondlopen die een bron van gemakkelijk geldgewin zien in de verkoop van andermans huis. Dat hoeft slechts af en toe, want voor zichzelf nemen ze doorgaans een royale commissie. Het zijn dergelijke vaak niets of niemand ontziende types die de reputatie van de beroepsernstige vastgoedmakelaar hoegenaamd geen goed doen.

Deontologie

Het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars doet alles om de valsspelers eruit te halen, maar dat is in de praktijk niet zo’n gemakkelijke opdracht. Het instituut erkent zelf slechts makelaars die met goed gevolg het parcours van een driejarige opleiding annex minstens een jaar stage afgelegd hebben. Eenmaal in functie krijgen erkende makelaars ook nog geregelde controles of ze hun werk wel uitvoeren zoals het hoort. Ze dragen immers hun specifieke verregaande juridische aansprakelijkheid en daarnaast hebben deze makelaars ook een deontologische code onderschreven waarvan ze in geen geval mogen afwijken.

De verkoop van een woning is een operatie die, naast onmiskenbare commerciële eigenschappen, ook een hoge mate van techniciteit vergt. Niet alleen wat de woningen zelf betreft, maar zeker ook wat betreft het almaar stijgend aantal formaliteiten dat om het hoekje komt kijken. Zoals het bodemattest, het energieprestatiecertificaat, de keuring van de elektrische installatie, het postinterventiedossier, en nog vele andere documenten die telkens bij verschillende instanties aangevraagd dienen te worden.

We beklagen de particulier die dat zelf allemaal moet zien op te hoesten, terwijl al die dingen bij de erkende makelaar gewoon tot de service behoren. Plus – heel belangrijk!– een prijsschatting die conform is aan de werkelijke marktwaarde. De risico’s van onrealistische prijzen zijn bekend: wie overschat, riskeert het pand ?guurlijk te ‘verbranden’; wie onderschat, mag de makelaar sowieso dankbaar zijn voor de prijscorrectie. Bovendien is de makelaar een buffer in geval van een goed bod; hij/zij geeft aan de eigenaar de tijd om na te denken hierover, tenzij deze laatste op voorhand een mandaat daartoe gegeven heeft.

Daar komt bij dat de erkende vastgoedmakelaar over een uitgebreid netwerk beschikt van kandidaten die op de geschikte vastgoedtransactie wachten. Indien nodig doet de makelaar ook een zeer gerichte keuze om het pand in kwestie in de juiste media te publiceren. Zo kan uw eigendom geadverteerd worden op zijn eigen website - meestal lokaal bekend - en ook websites waartoe enkel professionelen toegang hebben zoals o.a. www.immoproxio.be. Uw woning wordt daarbij ook nog op andere manieren in de kijker geplaatst zoals bijvoorbeeld gespecialiseerde magazines zoals Home & Trends, etalage van de makelaar,…



Les dernières nouvelles sur les biens immobilier dans votre mailbox?

Je prends note des conditions d'utilisations

Lisez plus de nouvelles sur ...