1000 euro voor een vierkante meter nieuwbouw. Realistisch, of niet.

woensdag 29 juni 2016 14:12
1000 euro voor een vierkante meter nieuwbouw. Realistisch, of niet.

“Orde van Architecten organiseerde praktijkgerichte poll op Facebook en Twitter” 

Wat zal mijn nieuwbouw kosten? Het is een vraag die zowat elke bouwer in spe zich stelt. Op zoek naar het antwoord op de vraag ‘hoeveel kost een nieuwbouw’, grijpt men terug naar een prijs per vierkante meter als richtlijn. Op het internet circuleert daarbij vaak het bedrag van 1.000 euro/m², met de btw en erelonen hierbij opgeteld komt men uit bij 1.300 euro/m². Realistische bedragen, of toch niet?

De bedragen die worden gehanteerd zijn gebaseerd op de Aspen Index, naar eigen zeggen al meer dan 20 jaar een onafhankelijke en objectieve bron inzake prijsinformatie voor alle aannemingswerken van gebouwen voor bewoning, in zowel nieuwbouw als verbouwing. Navraag bij enkele architecten leerde echter dat een bedrag van 1.000 euro voor een vierkante meter nieuwbouw wel héél positief is ingeschat. De reële prijs zou een stuk hoger liggen dan wat vele websites beloven.

Poll

Om na te gaan wat door architecten en bouwheren in de praktijk wordt ervaren als realistische vierkante meterprijs, organiseerde de Orde van Architecten een poll op Facebook en Twitter. De deelnemers werd gevraagd wat volgens hen de gemiddelde vierkante meterprijs is van een nieuwbouwwoning, met een E-peil van 50, standaard afgewerkt (dus zonder schilderwerken, buiteninrichting en maatmeubilair), en, belangrijk, exclusief btw en erelonen. Ze kregen de keuze tussen 850 euro, 1.000 euro, 1.150 euro of 1.300 euro. Gebaseerd op hun eigen ondervindingen schoof 65% van de bijna 250 deelnemers 1.300 euro naar voren als realistische gemiddelde vierkante meterprijs. Opmerkelijk: slechts 6% schatte 1.000 euro in als meest correcte richtprijs. Voor alle duidelijkheid: 1.300 euro, zonder btw en erelonen. Inclusief btw en erelonen kom je uit bij een bedrag dat aanleunt tegen de 1.700 euro, of 400 euro/m² meer dan de richtprijs die je op het internet vaak terugvindt.

Sleutel-op-de-deurfirma

Een bedrag van 1.000 euro, exclusief btw en erelonen, naar voren schuiven als richtprijs is volgens veel architecten wel heel optimistisch. “Een architect die de dag van vandaag een mooi afgewerkte, kwaliteitsvolle woning kan afleveren aan een vierkante meterprijs van 1.000 euro, zou de markt voor zich alleen hebben”, klinkt het. Maar wie aanklopt bij een sleutel-op-de-deurfirma krijgt vaak een ander verhaal te horen. Volgens hen kom je met 1.000 euro ruimschoots toe: nutsleidingen, EPB-verslaggeving, veiligheidscoördinator én erelonen inbegrepen.

Aan 1.000 euro per vierkante meter zal je in de praktijk echter hoogstens aanspraak kunnen maken op een afgewerkt basispakket, meent de Orde van Architecten. Met een aantal bijkomende opties bovenop dit basispakket - en daar zit je heel snel aan -, zal het prijskaartje op het einde van de rit ongetwijfeld gevoelig oplopen. We kunnen ons ook de vraag stellen of je voor 1.000 euro/m² een woning kan laten zetten die volledig voldoet aan de strenger wordende EPB-normen en andere opgelegde eisen. Aan de bouwheer dus om zich voldoende te informeren en appels met appels te vergelijken, en peren met peren. De architect is de eerstelijnsadviseur bij uitstek om hem hierbij te helpen.

(Bron: Bouw en Wonen)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...