1.800 zonnepanelen op stadsgebouwen en woningen in Kuurne

maandag 02 oktober 2017 16:00
1.800 zonnepanelen op stadsgebouwen en woningen in Kuurne

“Breng jij ook zon in Kuurne?” 

Tegen januari 2018 zal Kuurne 1.800 zonnepanelen rijker zijn. Dit komt tot stand door een unieke samenwerking tussen de West-Vlaamse gemeente, het OCMW en de coöperatieve BeauVent. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) kroop afgelopen donderdag op het dak van het Kuurns gemeentehuis om dit project van dichtbij te bekijken en te ondersteunen.

"Breng jij ook zon in Kuurne?" Dat is de naam van het pioniersproject in Kuurne waarmee de gemeente haar klimaatambities hard wil maken. Tegen begin 2018 zullen er 1.800 zonnepanelen worden geplaatst op een twintigtal locaties, goed voor een stroomverbruik van ongeveer 150 huisgezinnen. De panelen komen niet enkel op het gemeentepatrimonium zoals de sporthal, jeugdcentra en de bibliotheek, maar ook op bedrijven en zelfs op woningen.

Groene Energie

Het bijzondere is dat Kuurne daarvoor in zee gaat met de coöperatieve BeauVent. Ook burgers kunnen meestappen in het project dankzij BeauVent die optreedt als derdepartijfinancierder. Minister Tommelein steunt die manier van burgerparticipatie en coöperaties omdat het een draagvlak onder de bevolking creëert. Bovendien profiteren de Kuurnenaars van groene energie, kunnen ze aankloppen bij BeauVent om hen bij te staan om zonnepanelen te installeren en delen de coöperanten mee in de winst, met een dividend tot 6 procent.

"Het mooie aan dit project is dat het alles integreert en spreidt: de aanpak, de betrokkenheid, het nuttig inzetten van dakruimte, de financiering. Alle krachten worden gebundeld en de lasten worden gespreid. Ik ben ervan overtuigd dat vele gemeenten dit "model" zullen overnemen."

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...