Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

2014 als ideaal jaar om te bouwen of te verbouwen

woensdag 05 februari 2014 09:41
2014 als ideaal jaar om te bouwen of te verbouwen

“2014 wordt een goed bouwjaar” 

De bouwsector zal in 2014 licht groeien met 0,5 procent. Dat blijkt uit de prognose die de Confederatie Bouw dinsdag heeft voorgesteld. Dat de woonbonus nog tot het einde van het jaar wordt behouden in zijn huidige vorm en de lage rentevoet, maken van 2014 het ideale jaar om te bouwen of te verbouwen, zegt Robert de Mûelenaere, de gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

De Mûelenaere waarschuwt wel dat het herstel broos is en dat er nood is aan goed beleid op het vlak van de fiscaliteit, het woonkrediet en de loonkost om de positieve tendens duurzaam te maken. 
De vooropgestelde lichte groei is alvast een opsteker voor de bouwindustrie, die tot het derde kwartaal van 2013 in een recessie bleef na zes opeenvolgende negatieve kwartalen. De bouw sloot 2013 af met een verlies van 1,5 procent. Minstens 3.000 mensen verloren bovendien hun job in de sector omdat er tussen december 2012 en november 2013 2.057 Belgische bedrijven over de kop gingen. In totaal werkten er in het derde trimester van 2013 naar schatting 210.300 mensen in de bouwsector, aldus de Confederatie Bouw.

Stijging bouwaanvragen

De sectororganisatie ziet alleszins een aantal positieve tendensen op de markt. "In 2013 kregen we af te rekenen met de zwaarste weersomstandigheden in tien jaar tijd waardoor het weerverlet tot in juli boven het gemiddelde bleef. Gemiddelde weersomstandigheden in 2014 zullen de productie opnieuw doen opleven", zegt de Mûelenaere. Bovendien steeg het aantal bouwaanvragen in 2013 met 3 procent. Opvallend is de discrepantie tussen nieuwe appartementen (+9 procent) en eengezinswoningen (-5 procent).

De Mûelenaere waarschuwt dat de realisatie van de bouwaanvragen afhankelijk is van de financieringscapaciteit. "De lage rentevoet maakt het interessant om een bouwproject te beginnen. Maar het is noodzakelijk dat de gezinnen toegang blijven hebben tot het woonkrediet en dat de overheid zich ertoe kan verbinden het huidige kader van de vastgoedfiscaliteit voor een langere termijn te behouden en dit bekend te maken bij het publiek", aldus de Mûelenaere. De Confederatie pleit er ook nog voor dat het fiscale voordeel voor energiebesparende werken opnieuw wordt ingevoerd.

Concurrentie

Tot slot waarschuwt de Mûelenaere voor de gevolgen van de "harde oneerlijke concurrentie van vaak illegale buitenlandse bedrijven" en de hoge loonkosten op de concurrentiekracht en de competitiviteit van de Belgische bouwbedrijven. "De loonkosten van de bedrijven moeten omlaag, maar vooral de oneerlijke concurrentie van de buitenlandse bedrijven moet worden bestreden door aangepaste reglementaire maatregelen, een responsabilisering van de opdrachtgevers en een aangepast controlebeleid", besluit de Mûelenaere. 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...