Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

40 procent Vlamingen koopt woonst binnen dezelfde postcode

donderdag 23 januari 2014 15:30
40 procent Vlamingen koopt woonst binnen dezelfde postcode

“Visie op kerktorenmentaliteit in ons land” 

Net geen vier op de tien Vlamingen koopt een nieuw huis of appartement binnen eenzelfde postcode. Voor de middelste (mediaan) Vlaming ligt dat huis of appartement 4,82 kilometer verder. Dat blijkt uit onderzoek van doctorandus Roel Helgers (KU Leuven) op basis van aankoopgegevens van vastgoedmakelaar ERA, waardoor een licht geworpen wordt op de vermeende kerktorenmentaliteit in ons land.

Roel Helgers onderzocht 15.000 kooptransacties bij vastgoedmakelaar ERA. Wellicht gaat het vaak om effectieve verhuisbewegingen, maar ERA heeft niet altijd zicht op het concrete motief en mogelijk bevatten de gegevens daardoor ook investeringsaankopen. Ook zijn postcodes niet altijd uniform verdeeld. Zo heeft de gemeente Antwerpen bijvoorbeeld veertien postcodes, tegenover Tongeren, dat één postcode heeft voor het centrum en 18 deelgemeenten.

Met die overwegingen indachtig blijkt dat 37,76 procent van de Belgen uit de ERA-databank, en 39,05 procent van de Vlamingen koopt binnen dezelfde postcode. Wordt niet naar postcode maar naar gemeente gekeken, dan koopt 46,73 procent van de Vlamingen binnen datzelfde gebied.

Afstanden

Als gekeken wordt naar de concrete afstand in vogelvlucht, blijkt de Vlaming (die niet naar de Belgische kust verhuist) gemiddeld 12,01 km verderop te kopen. De middelste Vlaming verhuist 4,82 km. Worden aankopen aan de kust meegerekend, dan stijgt de mediane afstand naar de nieuwe woning naar 5,03 km. Gemiddeld gaat het om 15,06 km.

Helgers vergeleek de Belgische situatie, die vrij stabiel blijft doorheen de tijd, met Nederland. Uit een studie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bleek dat een op de drie Nederlanders verhuist naar een andere gemeente. Al valt de situatie door gemiddeld grotere gemeenten in Nederland moeilijk te vergelijken. 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...