Aantal beroepen tegen bouwvergunning stijgt sterk

donderdag 27 april 2017 11:30
Aantal beroepen tegen bouwvergunning stijgt sterk

“In alle provincies was er in 2016 een grote stijging van het aantal beroepen” 

Het aantal beroepen bij de provincie tegen een bouwvergunning is vorig jaar verdubbeld, tot meer dan drieduizend. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) op een vraag van Bart Nevens (N-VA).

Tegen een gemeentelijke bouwvergunning of -weigering kan beroep worden aangetekend bij de provincie. Dat kan gebeuren door de aanvrager, door een derde, maar ook door bijvoorbeeld Ruimte Vlaanderen. "Er is een duidelijke trend waarneembaar: in alle provincies was er in 2016 een grote stijging van het aantal beroepen", concludeert Bart Nevens. Zo steeg het aantal beroepen tegen een weigering van 804 tot 1.755. Vlaams-Brabant spant de kroon, met bijvoorbeeld een verdrievoudiging van het aantal beroepen door aanvragers van 120 tot 346.

Wantrouwen

N-VA legt de verantwoordelijkheid bij de provincies, die volgens de partij het wantrouwen bij de burger tegenover de lokale besturen organiseren. "De provincies willen tegen alle tendensen en interne staatshervormingen in hun bevoegdheden maximaal uitoefenen. Ze roepen bijvoorbeeld via mediacampagnes op om in beroep te gaan tegen beslissingen van de schepencolleges. Zij organiseren zo het wantrouwen tegen de lokale besturen. Het is net alsof men binnen de provincies de autonomie van gemeentebesturen niet kan of wil honoreren", zegt Nevens.

Schauvliege wil nog niet voorspellen welke evolutie het aantal beroepen zal doormaken na de recente invoering van de omgevingsvergunning, die de bouw- en milieuvergunning vervangt.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...