Aantal bouwvergunningen fors gestegen in eerste kwartaal

dinsdag 26 juli 2016 09:00
Aantal bouwvergunningen fors gestegen in eerste kwartaal

“Lage rente voor vastgoed is een stimulerende factor” 

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn in België vergunningen uitgereikt voor de bouw van 15.252 woningen (eengezinswoningen en flats). Dat is een stijging met 41 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit gegevens die de federale overheidsdienst Economie publiceerde.

Vlaanderen neemt in het eerste kwartaal met 12.332 bouwvergunningen het leeuwendeel voor zijn rekening. Wallonië en Brussel volgen op ruime afstand met 2.373 en 548 vergunningen. De stijging tegenover 2015 doet zich voor in Brussel - meer dan een verdrievoudiging - en Vlaanderen (+54 procent). In Wallonië is er daarentegen een daling met ruim 10 procent.

Orderboekjes

In een reactie spreekt Bouwunie, die de kmo's in de sector bundelt, van een stabilisatie na het slechte jaar 2015. Bouwunie merkt wel dat de orderboekjes van de Vlaamse bouw-kmo's de laatste maanden opnieuw beter gevuld raken. De bouwbarometer die de federatie publiceerde, stijgt in het tweede kwartaal van 2016 met 1,3 indexpunten tot 98,6. De lage rente voor vastgoed is een stimulerende factor.

De Confederatie Bouw, de belangenbehartiger van 15.000 aannemers, wijst erop dat de evolutie van het aantal bouwvergunningen volatiel is. De forse stijging in februari en maart is vooral een Vlaams fenomeen. Mogelijk gaat het om bouwdossiers die nog eind 2015 ingediend zijn vóór de energie-eisen voor nieuwbouwwoningen op 1 januari 2016 verstrengd werden tot de energienorm E50. "Het is echter te vroeg om duidelijke conclusies te trekken", besluit de federatie.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...