Aantal digitale bouwaanvragen stijgt

vrijdag 23 oktober 2015 11:05
Aantal digitale bouwaanvragen stijgt

“Toch nog werk aan de winkel voor de gemeenten” 

Sinds de invoering van de digitale bouwaanvraag in september 2014, zijn er in Vlaanderen 161 digitale bouwaanvragen afgeleverd. In het voorjaar stond de teller op een honderdtal. Toch hebben nog maar 22 van de 308 Vlaamse gemeenten stappen gezet in het digitaliseringsproces, dat nochtans nodig zal zijn voor de omgevingsvergunning. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Lydia Peeters (Open Vld) heeft opgevraagd.

Sinds de start van de digitale bouwaanvraag op 1 september 2014, kunnen al meer dan een miljoen Vlamingen gebruik maken van dit systeem. Zij hoeven hun stedenbouwkundige vergunning niet langer in achtvoud en op papier aan te vragen. De digitalisering maakt het indienen van een bouwaanvraag flexibeler en sneller.

Digitaliseringsproces

De digitalisering van de bouwaanvraag is volgens Open Vld-politica Lydia Peeters ook belangrijk in het kader van de omgevingsvergunning, de integratie van milieu- en bouwvergunning in één vergunning, die in 2016 in werking zou moeten treden. Bedoeling is dat die omgevingsvergunning vanaf de eerste dag ook digitaal kan aangevraagd worden. "Het is dan ook van groot belang dat zoveel mogelijk lokale besturen starten met het digitaliseringsproces", aldus Peeters. Maar uit de cijfers blijkt dat voorlopig nog maar 22 van de 308 Vlaamse gemeenten gebruik maken van het digitaal omgevingsloket. "Dat toont aan dat er nog heel wat werk aan de winkel is", zegt Peeters.

Wat het aantal digitale bouwaanvragen betreft, staat de teller intussen op 161. Koploper is Mechelen met 36, gevolgd door Brasschaat met 33.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...