Aantal huurwoningen neemt voor het eerst sinds 1945 toe

maandag 23 november 2015 09:00
Aantal huurwoningen neemt voor het eerst sinds 1945 toe

“Groeiend aantal verhuurde nieuwbouwappartementen” 

Sinds 2005 zijn er op de private verhuurmarkt in Vlaanderen netto 90.000 verhuurde panden bijgekomen. De jongste tien jaar kromp het aantal verhuurde eengezinswoningen wel met 50.000, maar het aantal verhuurde appartementen steeg met 140.000, zo staat zaterdag in De Tijd.

Vlaanderen telt circa 557.000 private huurpanden. Volgens Sien Winters, onderzoekster van het Steunpunt Wonen, gaat het om de eerste groei van de private verhuurmarkt sinds de Tweede Wereldoorlog. De aangroei is onder andere te danken aan het groeiende aantal verhuurde nieuwbouwappartementen.

Huurmarkt

Toch is het twijfelachtig dat dit nieuwe aanbod de spanningen op de huurmarkt kan oplossen. Want betaalbaar wonen is voor huurders een nog nijpender probleem dan voor huiseigenaren. De groep huurders die meer dan een derde van hun inkomen aan de maandelijkse huur moeten besteden, is de voorbije tien jaar aangegroeid tot meer dan de helft. Daarmee groeit de kloof met woningeigenaars. Die besteden gemiddeld 23 procent van hun inkomen aan de maandelijkse woonlasten.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...