Aantal rechthebbenden op huurpremie verdubbeld

vrijdag 01 mei 2015 10:08
Aantal rechthebbenden op huurpremie verdubbeld

"Huurpremie is doekje voor het bloeden" 

Dat dubbel zoveel mensen recht hebben op een huurpremie, is volgens oppositiepartij Groen geen reden voor euforie. "Het betekent namelijk dat meer dan 95.000 huurders nog altijd in de kou staan. De huurpremie is slechts een doekje voor het bloeden. Minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) moet dringend met een oplossing voor iedereen voor de dag komen", zegt Vlaams parlementslid An Moerenhout (Groen) in een reactie aan Belga.

Eind 2014 hadden 6.752 personen recht op een huurpremie. Dat zijn er bijna dubbel zoveel als eind 2013 (3.689). Dat blijkt het antwoord van Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) op een vraag van CD&V-parlementslid Valerie Taeldeman. Tegelijk is het bedrag aan uitgekeerde premies gestegen tot 8,8 miljoen euro. Dat is 2,8 miljoen euro meer dan de 6,06 miljoen euro in 2013.

Reactie Groen

Toch is er geen reden voor hoera-berichten, vindt men bij Groen. "De huurpremie is bedoeld voor huurders die recht hebben op een sociale woning, maar toch noodgedwongen een private woning moeten huren. Zo zijn er 102.000 huurders in Vlaanderen. Meer dan 95.000 personen blijven vandaag dus in de kou staan", stelt Groen-politica An Moerenhout. 

Moerenhout: "Er worden amper nog nieuwe sociale woningen gebouwd. En de beleidskeuze om daaraan tegemoet te komen - de huurpremie - faalt vandaag ook. Het is aan minister van Wonen en Armoedebestrijding Homans (N-VA) om een oplossing te vinden voor deze 95.000 personen."

Groen pleit ervoor de inkomensgrens minstens op te trekken tot de armoedegrens (25.202 euro). Ook de voorwaarde dat iemand vier jaar op de wachtlijst moet staan, wil ze schrappen. "Het is niet logisch dat mensen eerst vier jaar lang moeten sukkelen op de private markt vooraleer ze geholpen worden in hun woonnoden". Ook het premiebedrag moet omhoog, meent Moerenhout. In plaats van 120 euro per maand zou de premie volgens haar 200 tot 280 euro per maand moeten bedragen, zoals het Hoger Instituut voor de Arbeid voorstelt. 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...