Aantal sociale woonleningen daalde voort in 2016

maandag 30 januari 2017 12:00
Aantal sociale woonleningen daalde voort in 2016

“Nieuwbouw en herfinanciering sinds januari 2015 uitgesloten” 

Het aantal Vlaamse sociale woonleningen is in 2016 opnieuw gedaald: van 5.057 in 2015 naar 4.584 vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Woningfonds en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW), meldt het kabinet van Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) vrijdag.

Een woning kopen of renoveren is vaak een zware investering en niet iedereen krijgt bij de bank even vlot een hypothecaire lening. Mensen kunnen daarom ook een sociale woonlening met een lagere rentevoet (2 procent) aanvragen bij het Vlaams Woningfonds of de VMSW. Die sociale woonlening wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid.

Voorwaarden

Het systeem explodeerde de voorbije jaren, onder meer onder druk van de financiële crisis en de strengere voorwaarden bij de banken, met een record van 7.640 toegekende leningen in 2014 voor een totaalwaarde van 1,2 miljard. Volgens experten was 2014 "een echte uitschieter". Dat kwam volgens deskundigen onder meer door de wijziging van de woonbonus. Er was toen een echte rush op de banken voor woonleningen en ook het Vlaams Woningfonds en de VMSW merkten dezelfde evolutie.

Dat was te duur en voor een té brede doelgroep, vond de N-VA al in de vorige regering. Huidig minister van Wonen Liesbeth Homans scherpte de voorwaarden dan ook aan. Nieuwbouw en herfinanciering werden sinds 1 januari 2015 uitgesloten, het budget werd teruggeschroefd en de nadruk werd gelegd op bescheiden woningen en inkomens.

De aanpak laat zich nog altijd voelen: in 2015 werden 5.057 leningen afgesloten voor een bedrag van 800 miljoen. Dat aantal daalde verder in 2016, naar 4.584 leningen voor een bedrag van bijna 720 miljoen euro. Het merendeel van de leningen wordt nog altijd verleend aan inwoners van de provincie Antwerpen.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...