Aantal vastgoedtransacties bereikt opnieuw record

woensdag 23 januari 2019 09:00
Aantal vastgoedtransacties bereikt opnieuw record

"Prijsverschillen tussen gewesten zijn groot" 

De gemiddelde verkoopprijs van een huis in België is vorig jaar met bijna 5 procent gestegen, tot 251.584 euro. "De eerste betekenisvolle groei in vijf jaar", zo zegt de notarissenfederatie dinsdag. Het aantal vastgoedtransacties bereikte opnieuw een nieuw record. De voorbije jaren stegen de huizenprijzen ook, maar die stijging lag telkens grosso modo in lijn met de inflatie. Ditmaal kwam er dus wel een flinke som bij bovenop de inflatie.

De verschillen tussen de gewesten zijn echt groot. In Brussel lag de gemiddelde prijs voor het eerst hoger dan 450.000 euro (+5,3 procent). In Vlaanderen ging de gemiddelde verkoopprijs 3,8 procent hoger tot 277.304 euro, in Wallonië was dat 3,7 procent tot 189.257 euro.

Notarisbarometer

De prijs van appartementen kwam daarentegen onder druk te staan. Een appartement kostte vorig jaar gemiddeld 220.095 euro in België, 1,8 procent meer dan in 2017. Die toename ligt lager dan de inflatie, en dus spreekt Notaris.be van "een daling van de prijzen in reële termen".
De gemiddelde prijs van een appartement in Vlaanderen steeg vorig jaar met 1,6 procent tot 224.331 euro. In het vierde kwartaal lag de gemiddelde prijs ook lager dan in de drie maanden daarvoor. "De kopers verkiezen nieuwbouwappartementen en zijn steeds minder bereid om voor bestaande appartementen, die vaak nog renovatiekosten vergen, de initiële vraagprijs te betalen", stelt Bart van Opstal, de woordvoerder van Notaris.be.

Over een langere periode bekeken is er weinig verschil in de prijsevolutie van huizen en appartementen. Op vijf jaar tijd werden huizen 10,9 procent duurder, appartementen 10,1 procent. De inflatie bedroeg 7 procent.

Jongeren

Uit de gegevens van de notarissen blijkt voorts dat het aantal vastgoedtransacties alweer een record bereikte. De notarissen sloten 1,6 procent meer transacties af dan in 2017. "De vastgoedmarkt wordt in 2018 gekenmerkt door een wat afwachtende houding in de eerste maanden van het jaar en een hoge vastgoedactiviteit in de tweede helft van het jaar", aldus de notarissenfederatie.

Uit de notarisbarometer, die gebaseerd is op de ondertekende compromissen, blijkt ten slotte dat de vastgoedmarkt vooral gestuurd wordt door jongeren. Ruim vier op de tien aankopen gebeurt door mensen tot 35 jaar. Omgekeerd, zijn ruim 40 procent van de verkopers 60-plussers. "In alle gewesten blijft de vraag naar woningen groot. Vooral jongeren tot 35 jaar grijpen hun kans om een woning te kopen en een relatief goedkoop woonkrediet aan te gaan dankzij de aanhoudend lage rentevoeten", vat van Opstal samen.

Lees ook:


(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...