Aantal wolkenkrabbers in vijf jaar verdubbeld

dinsdag 19 januari 2016 15:00
Aantal wolkenkrabbers in vijf jaar verdubbeld

“Honderd wolkenkrabbers van 300 meter en hoger” 

Het aantal 'superhoge' wolkenkrabbers is in vijf jaar tijd verdubbeld. Sinds de oplevering van een deel van de wolkenkrabber 432 Park Avenue in New York eind vorig jaar, zijn er in totaal honderd wolkenkrabbers van 300 meter en hoger in de wereld. Dat liet de Raad van hoge gebouwen en stedelijke leefomgeving (CTBUH) weten.

De meeste hoge gebouwen werden in de afgelopen vijf jaar gebouwd in Azië en het Midden-Oosten. In Dubai staan de meeste: achttien exemplaren.

Volgens de CTBUH is de bouw van de torens explosief gegroeid. De eerste vijftig hoge gebouwen werden in een tijdspanne van tachtig jaar gebouwd tussen 1930 en 2010.

Toekomst

Het aantal superhoge gebouwen blijft verder groeien. In de komende vijf tot zes jaar zal het aantal met nog eens honderd toenemen.

De Burj Khalifa in Dubai is met 829,8 meter nog steeds het hoogste voltooide gebouw ter wereld. Maar de toren krijgt concurrentie van de Jeddah Tower in Saudi-Arabië, die naar verwachting in 2020 wordt afgebouwd. Die toren moet 1008 meter hoog worden.

Het aantal 'megahoge' torens valt nog mee. Volgens de CTBUH zijn er drie gebouwen hoger dan 600 meter. Er zijn er nog vier in aanbouw. 432 Park Avenue is ontworpen door Rafael Viñoly.

(Bron: Architectenweb.nl)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...