Aantal woningen stijgt sneller dan aantal gezinnen

woensdag 11 april 2018 10:00
Aantal woningen stijgt sneller dan aantal gezinnen

“Vraag in bepaalde sectoren is nog steeds groter dan het aanbod” 

Het totaal aantal woningen is de laatste twintig jaar sneller gestegen dan het aantal gezinnen. Dat is onder meer een gevolg van de toename van het aandeel appartementen, blijkt uit een studie die het Institut pour un Développement Durable (IDD) woensdag publiceert. Toch is er geen sprake van een prijsdaling.

Het aantal woningen in België is gestegen van ongeveer 4,4 miljoen in 1995 naar 5,4 miljoen vorig jaar (+22,1 procent). Het aantal huishoudens nam toe van 4,1 miljoen naar 4,9 miljoen (+19 procent). De toename was groter in Vlaanderen (+23,5 procent woningen en +20,5 procent huishoudens) dan in Wallonië (22,1 procent en 17,4 procent). In Brussel steeg het aantal gezinnen dan weer sneller dan het aantal woningen (16,2 procent tegenover 15,1 procent).

Stijging appartement

De woningtoename is onder meer een gevolg van een grotere vraag door de stijging van het aantal gezinnen. Daarnaast speelt ook nieuwbouw een rol. De belangrijkste factor is echter de stijging van het aantal appartementen, aldus Philippe Defeyt, directeur van het IDD. "Het gaat in het bijzonder om duurdere appartementen die bestemd zijn voor mensen die investeren in vastgoed met het oog op hun oude dag of die van het platteland naar de stad willen verhuizen."

Het grotere aanbod heeft echter geen prijsdaling veroorzaakt, onder meer omdat de vraag in bepaalde sectoren nog steeds groter is dan het aanbod. "Dat is het geval voor eenoudergezinnen of gezinnen met een laag inkomen", legt Defeyt uit. "Toch lijken de huurprijzen te stagneren of minder snel te stijgen."

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...