Aardgas niet langer eerste keuze bij nieuwbouw

zondag 06 november 2016 14:56
Aardgas niet langer eerste keuze bij nieuwbouw

“Interesse voor aardgas als verwarmingsbron zal komende jaren dalen” 

De Vlaamse regering vindt het niet langer nodig om heel Vlaanderen aansluitbaar te maken op aardgas. Wie in de toekomst bouwplannen heeft in een nieuwe verkaveling of op een plek waar nog geen aardgas ligt, riskeert veel meer te moeten betalen voor een aansluiting. Dat berichten De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen donderdag.

"Volgens het huidige energiedecreet moet tegen 2020 99 procent van de woningen in stedelijk en 95 procent in landelijk gebied een gasaansluiting kunnen krijgen. Voor wie te afgelegen woont is dat echter meestal niet rendabel. Je kiest dan beter voor duurzame alternatieven zoals een warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen of een aansluiting op een warmtenet", licht Vlaams minister van Energie Bart Tommelein toe. "Wie toch per se een aardgasaansluiting wil waar er nu nog geen aardgas ligt, zal zelf meer moeten bijdragen. Gasleidingen voorzien voor alle afgelegen woningen zou de netbeheerders immers veel geld kosten, wat dan verrekend zou worden in de energiefactuur. Met de afschaffing van de verplichting voor de netbeheerders, trekken we voluit de kaart van hernieuwbare energie én zorgen we ervoor dat onze energiefactuur niet onredelijk oploopt."

Toekomst

De voorbije jaren werd door de energiedistributienetbeheerders Eandis en Infrax jaarlijks tientallen miljoenen geïnvesteerd om in zowat heel Vlaanderen gasnetten aan te leggen. Het energiedecreet uit 2009 legde zo'n verplichting op. De Vlaamse regering heeft nu een ontwerp van decreet goedgekeurd dat deze verplichting opheft. Wat dit in de praktijk inhoudt, is onduidelijk, maar het zal een pak meer zijn dan het huidige forfaitaire aansluitingstarief van 250 euro, aldus de kranten.

Eandis schat dat door de investeringen van de voorbije jaren 97 procent van het hele distributiegebied aangesloten is op zijn gasnet. Eandis dekt 80 procent van het Vlaamse grondgebied. De jongste jaren groeide het aantal gasaansluitingen a rato van 35.000 per jaar.

Er is nog een reden waarom een verdere uitbreiding van het gasnet niet meer zo vanzelfsprekend is. De verwachting is dat de verstrengde regelgeving over de energieprestatie van woningen (EPB) en het stimuleren van hernieuwbare energie de interesse voor aardgas als verwarmingsbron de komende jaren zullen doen tanen, zeker bij nieuwe woningen.

(Bron: Belga)


Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...