Alle huizen krijgen een M-score

dinsdag 16 juni 2015 08:30
Alle huizen krijgen een M-score

“Indicator die aangeeft hoe bereikbaar je huis is” 

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) werkt aan een 'M-score' of mobiliteitsscore voor woningen. Dat is een indicator die aangeeft hoe bereikbaar je huis is. "Als de testfase goed verloopt, dan wil ik dit verplicht maken", zegt Schauvliege dinsdag in De Morgen.

Hoe lager de M-score, hoe beter de woning aansluit op het openbaar vervoer en op het wegennet, en hoe dichter ze ligt bij belangrijke voorzieningen zoals scholen, ziekenhuizen en winkels. Concreet wordt de M-score afgebeeld op een schaal zoals die van het energieprestatiecertificaat (EPC): met een gekleurde balk, van groen tot rood.

Bewuste woningkeuze

"Het is de bedoeling om de consument bewust te maken van zijn woningkeuze", legt Schauvliege uit. "Wie tegenwoordig een auto koopt, kent alle opties uit het hoofd. Maar als jongeren een huis of bouwgrond kopen, beseffen ze bijvoorbeeld niet altijd dat ze later misschien kinderen krijgen en dat die ook naar school moeten. Wie een huis koopt, moet van in het begin weten hoe bereikbaar dat is." Het zou de Vlamingen moeten stimuleren om in 'kernversterkende' gebieden te gaan wonen

De beoordeling wordt momenteel ontwikkeld door de Universiteit Gent, die daarvoor subsidies krijgt. Eind 2015 moet de rekenformule klaar zijn. 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...