Alleen bij nieuwbouw en ingrijpende energierenovatie verbod op stookolieketels in 2021

dinsdag 24 juli 2018 16:00
Alleen bij nieuwbouw en ingrijpende energierenovatie verbod op stookolieketels in 2021

“Belangrijk voor ons klimaat, milieu en gezondheid en voor alle volgende generaties” 

Er komt nog geen algemeen verbod op de verkoop van stookolieketens in 2021 in Vlaanderen, maar enkel bij nieuwbouw en ingrijpende energierenovatie. Dat meldt de woordvoerster van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein maandagavond, "om eerdere communicatie te verduidelijken". 

De Belgische Federatie van Brandstoffenhandelaars (Brafco) had zondag nog verbolgen gereageerd op de beslissing van de Vlaamse regering om de verkoop van stookolieketels te verbieden vanaf 2021. Maar Vlaanderen is niet bevoegd voor zo'n verkoopsverbod, dat is een federale bevoegdheid, klinkt het nu. In het interfederale energiepact staat dat de verkoop van stookolieketels vanaf 2035 verboden wordt. De Vlaamse regering zal de federale regering wel vragen om ervoor te zorgen dat de verkoop van stookolieketels sneller stopt dan in 2035.

Nog geen algemeen verbod

Er komt in 2021 dus nog geen algemeen verbod op de verkoop. "We hebben dit reeds verduidelijkt aan de sector en binnenkort zal er een officieel overleg plaatsvinden met hen. Ik sta ook open voor mogelijke alternatieven van de sector zelf om hun producten te vervangen door vormen van hernieuwbare energie", aldus Tommelein.

Vlaanderen zal er (via EPB-regelgeving) wel voor zorgen dat vanaf 2021 stookolieketels bij nieuwbouw en bij ingrijpende energetische renovaties niet meer kunnen. "We moeten afstappen van fossiele brandstoffen, dat is belangrijk voor ons klimaat, ons milieu en onze gezondheid. En voor alle volgende generaties", benadrukt Tommelein.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...