Analyse woningverkopen vastgoedmakelaarsbedrijf ERA

donderdag 21 januari 2016 10:00
Analyse woningverkopen vastgoedmakelaarsbedrijf ERA

“Voorspelde negatieve effect op afschaffen woonbonus zwaar overdreven” 

Volgens vastgoedmakelaarsbedrijf ERA, dat jaarlijks de eigen woningverkopen van 110 kantoren analyseert, zijn de huizenprijzen vorig jaar onverwacht gestegen. Wel volgens de voorspellingen kwamen er minder huizen op de markt. Er werden er ook minder verkocht. De lage interestvoeten spelen een aanzienlijke rol, klinkt het.

Wat betreft het aantal verkochte woningen, merkte Era dat er vorig jaar nationaal 1,1 procent minder appartementen werden verkocht. In Vlaanderen werden 5,1 procent minder huizen en appartementen verkocht. Het aantal woningen te koop daalde eveneens - met 2 procent, al werden in Vlaanderen wel 2,3 procent meer appartementen te koop geplaatst.

Interestvoeten

"Algemeen, en zeker in Vlaanderen, werd er na de hausse in het laatste kwartaal van 2014 als gevolg van het sleutelen aan het systeem van de woonbonus, een belangrijke terugval in transacties verwacht", stelt Ian Cook, managing director. "Dat dit niet gebeurde geeft aan dat het voorspelde negatieve effect op het afschaffen van de woonbonus zwaar overdreven was. De lage interestvoeten bleken immers veel belangrijker".

De lagere verkoop ging gepaard met een volgens ERA onverwachte stijging van de gemiddelde verkoopprijs. Huizen werden in Vlaanderen en Wallonië 2,3 procent duurder. In Brussel steeg de prijs 5,4 procent. De grootste prijsstijging werd opgetekend in West-Vlaanderen, waar de prijzen met 6,2 procent stegen, al blijven de gemiddelde verkoopprijzen er de laagste in Vlaanderen. Appartementen waren gemiddeld 1,2 procent goedkoper dan een jaar eerder. Aan de kust steeg de prijs met 9,7 procent, terwijl in Antwerpen de prijs 15,8 procent daalde.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...