Apple Union Square opent metershoge deuren

donderdag 26 mei 2016 12:01
Apple Union Square opent metershoge deuren

“Plein met bomen, groenwand en smalle waterval” 

De kenmerkende transparantie van Apple Stores bereikt bij de recent heropende vestiging aan Union Square in San Francisco een nieuw niveau. De gigantische glazen schuifdeuren in het ontwerp van Foster + Partners verbinden de winkel met de aangrenzende pleinen.
Apple Union Square is gesitueerd aan een van de bekendste en levendige pleinen van San Francisco. De metershoge glazen schuifdeuren zorgen ervoor dat de verbouwde winkel nu Union Square verbindt met een nieuw gevormd plein aan de noordzijde.

Binnen en buiten

De in staal gevatte glazen schuifdeuren aan de zuidzijde van het gebouw zijn 6 meter breed en 12,8 meter hoog; in de noordelijke gevel zijn de schuifdeuren 6 bij 8 meter. Gebruik makend van het gematigde klimaat van San Francisco kunnen de deuren worden geopend om de winkel te voorzien van een natuurlijke ventilatie. De verse lucht wordt aangezogen door de constructieve kern en uitgeblazen via het dak.

Het nieuw gecreëerde plein is bedacht als een rustpunt in de stedelijke drukte, met tafels en zitelementen. De Ruth Aswa-fontein, een belangrijk erfgoed in de stad, heeft een nieuw kader gekregen met trappen die naar Stockton Street leiden. Het plein is verder voorzien van bomen en een 20 bij 15 meter grote groenwand, doorsneden door een smalle waterval.

Ingestoken vloer

Het gebouw wordt als geheel gedragen door een stalen vakwerk; de verticale verankering is verwerkt in de kern en de zijmuren. Het twaalf meter hoge gebouw wordt horizontaal opgesplitst door een theatraal uitstekende, kolomloze vloer; hij strekt tien meter vanaf de achtermuur en loopt taps toe tot een dikte van slechts 30 centimeter. Dempers zwakken de trillingen af.

Het plafond wordt gevormd door opake witte panelen, die gedurende het invallen van de duisternis langzaam oplichten. De panelen verspreiden een gelijkmatige witte gloed, maar dienen ook voor geluidsabsorptie.

Architect en Apple

Het ontwerp van Apple Union Square is gemaakt door Foster + Partners in samenwerking met teams van Apple onder leiding van Jonathan Ive, hoofd design, en Angela Ahrendts, senior vice president van Retail Online Stores.

(Bron: Architectenweb.nl)


Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...