Architecten pleiten voor verplicht renovatieadvies bij woningaankoop

dinsdag 17 mei 2016 11:00
Architecten pleiten voor verplicht renovatieadvies bij woningaankoop

“Staat van de woning en stappenplan voor energiezuinige renovatie” 

Hoewel renovaties van woningen steeds complexer worden en langer duren, bezoekt nog steeds slechts 31 procent van de bouwheren voor de aankoop het te renoveren pand met een bouwprofessional. Dat blijkt uit een bevraging van 519 particulieren en 237 architecten door de Vlaamse architectenorganisatie NAV. Die laatste oppert daarom de mogelijkheid van een verplicht renovatieadvies bij het aankopen van een woning, waarbij dat advies ook kan inhouden dat het pand beter meteen gesloopt en heropgebouwd kan worden.

De bevraging leert dat 46 procent van de bouwheren renovatieprojecten gefaseerd uitvoeren en dat ze in 54 procent van de gevallen langer duren dan gepland. Wie in fasen werkt, hoopt de werken in ongeveer vijf jaar af te ronden, maar gemiddeld draait het op acht jaar uit. Dat heeft een grote impact op het leven van de bouwheer en zijn gezin, want 56 procent woont tijdens de werken in de woning en 81 procent werkt zelf mee aan de renovatie.

Voor én na aanschaf woning

Dat de werken langer duren dan verwacht en bovendien steeds complexer worden door de ruimere technische mogelijkheden en de toename aan wettelijke eisen, leidt de NAV ertoe een verplicht renovatieadvies voor én na de aanschaf van een pand voor te stellen. "Het eerste advies stelt de toekomstige eigenaar op de hoogte van de staat van de woning", klinkt het. "Het tweede advies, na de aankoop, geeft een soort stappenplan voor een energiezuinige renovatie." NAV dringt ook aan op een verlaagd btw-tarief bij sloop en heropbouw zoals nu al in 32 stadsgebieden het geval is.

Op zondag 29 mei organiseert NAV de jaarlijkse Vlaamse Renovatiedag. Een honderdtal renovatieprojecten in Vlaanderen en Brussel opent dan de deuren. Toegang is gratis mits voorafgaande registratie op de website www.devlaamserenovatiedag.be, waar ook een overzicht van alle locaties terug te vinden valt.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...