Barometer Vlaamse bouwkmo's kruipt richting nulpunt

vrijdag 15 januari 2016 17:01
Barometer Vlaamse bouwkmo's kruipt richting nulpunt

“Vertrouwen gestegen maar nog steeds meer pessimisten dan optimisten” 

Het vertrouwen van de Vlaamse bouwondernemers is eind vorig jaar voor het vierde kwartaal op rij gestegen, maar het ligt nog altijd onder nul. Al meer dan vier jaar zijn er meer pessimisten dan optimisten bij de bouwkmo's. Dat blijkt vrijdag uit de kwartaalbarometer van Bouwunie. Zij dringt opnieuw aan op een lastenverlaging.

De bouwbarometer eindigde 2015 op 99,0 punten. De index staat nu al sinds het derde kwartaal van 2011 onder 100, het punt waarop optimisten en pessimisten elkaar in evenwicht houden. 

Hebben de aannemers die actief zijn op de renovatiemarkt nog vrij goede vooruitzichten, dan is de stemming heel wat minder in de sector van de nieuwbouw en van de werken voor overheden en nutsmaatschappijen. Ook de prijzen die de bouw-kmo's kunnen aanrekenen voor hun werk, blijven ondermaats.

Loonkost

De aantrekkende algemene economie ten slotte, leidt in de Vlaamse bouwsector niet tot meer banen. "Bouwbedrijven met eigen werknemers kunnen niet concurreren tegen goedkopere buitenlandse arbeidskrachten", klinkt het. "Dit is het zoveelste bewijs dat een verlaging van de loonkost van 6 euro per gepresteerd werkuur een absolute noodzaak is en er nú moet komen." De voorbije jaren gingen al duizenden bouwjobs verloren, zo klaagden alle sectorspelers al meermaals aan.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...