Batibouw 2016 komt er aan - 14 beurzen in 13 zalen

maandag 01 februari 2016 16:00
Batibouw 2016 komt er aan - 14 beurzen in 13 zalen

“Ervaar Batibouw met uw vijf zintuigen” 

De jaarlijkse hoogmis van bouwen en renoveren, Batibouw, zal er deze editie enigszins anders uitzien, of daar toch een eerste belangrijke aanzet toe vertonen. Aan de naambekendheid van de beurs schort natuurlijk hoegenaamd niks, maar het concept is anno 2016 danig geëvolueerd in vergelijking met de voorgaande edities. Batibouw wil vooral meer dan ooit een toonbeeld van beleving zijn, en daarbij inzoomen op de diverse sectoren. Eén van de gevolgen daarvan is voor het eerst een immodorp op Batibouw.

Deze aanpassingen hebben een dubbele oorzaak. Intern is er de vernieuwing in het team van FISA, waardoor nieuwe accenten gelegd worden. Aan de top van deze polyvalente beursorganisator – ook het Vakantiesalon, het Voedingssalon, Cocoon, Zenith, Sports Fair e.a. zitten onder die koepel – zijn nieuwe vaandeldragers gekomen, met concreet Jan Jughmans als algemeen directeur voor Batibouw (en Cocoon) en Peter Coun als marketing directeur.

Er zijn vooral de externe omstandigheden: de marktrealiteit waarop Batibouw nadrukkelijker wil gaan inspelen. Zo leren de statistieken dat er per jaar in ons land voor 18,5 miljard euro besteed wordt in de woningbouw. Dat indrukwekkend bedrag behelst zowel nieuwbouw als renovatie. Het accent (58 %) komt de jongste jaren proportioneel steeds meer op renovatie te liggen. Die 42 % nieuwbouw valt uiteen in 24 % appartementen en 18 % eensgezinswoningen.

Frappant is dat sinds 2007 – niet toevallig het beginjaar van de economische en financiële crisis – er nog relatief weinig groei zit in de bouw als dusdanig. Gemiddeld op jaarbasis overstijgt die de 0,3 % niet. Het aantal afgeleverde nieuwe bouwvergunningen daalt zelfs lichtjes, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de stijging van de renovatie-activiteiten (die volgens de regels der geleidelijkheid kunnen uitgevoerd worden).

Projectontwikkelaars en vastgoedmakelaars

De snelle ontwikkeling van de digitale informatiekanalen maakt dat de klemtoon van een beursbezoek van langsom minder op louter ontdekken gaat liggen dan wel op het intensere (ter plaatse) beleven. Vandaar dat de thema’s van de beurs dit jaar enigszins afwijkend zijn. Niet langer in het genre van energie-efficiëntie, duurzaamheid, betaalbaarheid en dies meer, maar “Ervaar Batibouw met uw vijf zintuigen”.

Een zeer significant gedeelte van de Batibouw-bezoekers zit nu eenmaal in een aankoopproces en kan daarbij een grote meerwaarde putten uit: kijken, vergelijken, voelen, enz. Concrete voorbeelden: het uitproberen van de kracht van een douchestraal, hoe parket zus of zo onder de blote voeten aanvoelt, het zich aanschouwelijk laten uitleggen van hoe een passiefwoning precies functioneert, enz.

Daarvoor staan vaklui uit alle denkbare beroepen die met bouw te maken hebben, ter beschikking. Het zijn in totaal zo’n 12.000 professionals over heel Batibouw. Vandaar de titel van het andere hoofdthema op deze editie: “Laat u goed omringen van A tot Z”. Dat begint met de A van architecten en advocaten, de B van banken, en ga zo maar door.

Veel te veel om op te sommen, want zelfs in bepaalde categorieën is de diversiteit enorm groot. Het keukenaanbod overtreft bijvoorbeeld de 140 stuks. Wie daar zijn ideale keuken niet in vindt, mag een gevorderde mate van kieskeurigheid toegeschreven worden.

Woningbouw als dusdanig, alsook woningrenovatie worden ondergebracht in paleis 8. Naar ‘steen’goede traditie staat een uitstekende staalkaart van gekwalificeerde projectontwikkelaars er zij-aan-zij in één grote ruimte opgesteld om er hun nieuw(st)e projecten te presenteren aan het grote publiek. Hoogst interessant voor wie up-to-date wil blijven en ‘incontournable’ voor kooplustigen.

Vastgoedmakelaar is een ander beroep dat in evidentie gesteld wordt op deze Batibouw. Dat is één van de innovaties in Batibouw. Er zullen een 20-tal stands van representatieve kantoren aanwezig zijn onder één dak. Dat is althans de bedoeling. Er is sprake van een last minute recrutering, zodat de concrete namenlijst van standhouders nog niet helemaal vast staat. Het initiatief komt er sowieso en is een direct gevolg van de wens die vele bezoekers van de jongste Batibouw-edities geuit hebben. Bovendien leidde een sectorvergadering onder immobiliënmakelaars tot positieve feedback.

Tuinkamers

De verdieping in de diverse sectoren is een trend die nu ingeslagen werd en de eerstkomende jaren steeds duidelijker op de voorgrond zal treden. Geregelde beraadslagingen per sector zullen hun weerslag hebben op de Batibouw van de toekomst. Helemaal nieuw in dit opzicht is dit jaar alvast het concept van de tuinkamer. Zoals de naam suggereert gaat het om buitenkamers waar men van de groene omgeving kan genieten. De creativiteit werd vrije teugel gelaten, wat leidde tot vier verschillende types.

In de happy tuinkamer staan ontspanning en avontuur centraal, mits producten als ligmeubilair, zwembaden, bubbelbaden, tuinsauna’s, vuurkorven en barbecues. Bij de groene tuinkamer voert het respect voor de natuur de hoofdtoon, met elementen als sedum groendaken, ecologische tuinafsluitingen en waterzuivering.

De lekkere tuinkamer sluit dan weer direct aan bij het algemene Batibouw-thema van de vijf zintuigen, met componenten voor moestuinen zoals hobbyserres, met terraspotten, plantenbakken en ook houten insectenhotels. De luxe tuinkamer ten slotte wordt aangekleed met poolhouses, veranda’s, carports en bijgebouwen. De tuinkamers staan opgesteld in paleis 1.

Anno 2016 is sprake van volgende beurzen in de beurs op de Heizel: patio: adviezen; paleis 1: buitenafwerking; paleis 2: meubelen; paleis 3: binneninrichting; paleizen 4 & 5: ruwbouwmaterialen; paleis 6: vloerbekleding en haarden; paleis 7: sanitair; paleis 8: woningbouw; paleis 9: domotica en verlichting; paleis 10: hernieuwbare energie; paleis 11: keukens; en paleis 12: verwarming, airco en ventilatie.

Wie op zoek is naar één bepaald item, weet meteen in welk paleis hij/zij moet zijn en aldus behoorlijk wat tijd winnen. Dat wordt nog eens gestimuleerd door het goedkoper maken van het entreeticket voor wie laat op de dag binnen treedt.

Praktisch

Batibouw grijpt plaats in Brussels Expo, Belgiëplein 1 te 1020 Brussel.

Openingsuren

donderdag 25 februari t/m zondag 6 maart, telkens van 10 tot 18u30. Behalve bij de nocturnes:
vrijdag 26 februari sluiting om 21 uur
dinsdag 1 en donderdag 3 maart om 22 uur.
Het uurverschil zit ‘m in de aard van het beestje:
donderdag 25 en vrijdag 26 februari zijn voorbehouden aan de professionals, vanaf zaterdag 27 februari tot het eind op 6 maart mag het grote publiek binnen. Vorig jaar waren dat zo’n 300.000 mensen.

Tickets

Voor het grote publiek (+12 jaar) kosten 12,5 euro per dag.
Online is dat 10,50 euro, of 13 euro met een catalogus erbij. Tickets vanaf 16 uur tijdens de weekdagen en buiten de nocturnes kosten 7 euro. Voor de nocturnes – vanaf 18 uur in dit geval - wordt eveneens 7 euro gevraagd. Kinderen van de leeftijdscategorie 6-12 jaar komen binnen voor 6 euro per dag, jongere kinderen gratis. Een toegangsticket voor de vaklui bedraagt 40 euro en is geldig op de beide professionele dagen.
Voor wie met de trein + metro komt naar dit grote evenement, werden opnieuw een aantal voordelige arrangementen klaargestoomd. Info over deze B-dagtrips op www.belgianrail.be.

(Bron: Home & Trends Magazine)


Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...