Belg leent steeds korter

zondag 14 juni 2015 11:00
Belg leent steeds korter

“Geld lenen werd immers fors goedkoper” 

De gemiddelde Belg betaalt zijn schulden sneller af. In 2014 verkortte de gemiddelde leenduur van 23 naar 22 jaar, zo blijkt vrijdag uit een jaarlijks onderzoek van het advieskantoor Immotheker. Tegenover 2007 is de leenduur 3 jaar korter geworden.

De Immotheker analyseerde de hypothecaire markt 2014 op basis van 4.000 klanten en maakte de vergelijking met 2013. Er kwamen vier trends naar voren.

Volgens de Immotheker valt de kortere leenduur te verklaren doordat de banken langere leningen ontmoedigen "met een slechtere tariefzetting". En sommige banken bieden woonkredieten op 30 jaar niet meer aan, klinkt het. Volgens het advieskantoor is het niet steeds een goed idee om korter te lenen: wie langer leent, heeft maandelijks meer financiële ademruimte.

Eigen middelen

Voorts blijkt dat de inbreng van eigen middelen met 5,3 procent daalde, de eerste daling sinds de crisis in 2007. Bij starters is er een daling met ongeveer 5 procent (-5,3% koppels; -4,6% singles). Bij de zogenaamde doorstromers is er een gemiddelde daling met zowat 10 procent. Nochtans steeg de aankoopprijs licht (+1%). De reden van de kleinere eigen inbreng ligt deels bij de lagere bankrentes, die iets meer ontlenen voordeliger maken.

Voorts duwt de lagere rente ook de gemiddelde afbetaling per maand tot onder de drempel van 1.000 euro (van 1.050 naar 989 euro). Geld lenen werd immers fors goedkoper.

Tot slot is er nog de aanhoudende evolutie dat de gemiddelde Belg op steeds latere leeftijd koopt: op 36 in plaats van 35 jaar. Hier spelen onder meer de strengere bankbeoordelingen en de geëiste eigen inbreng.
Algemeen betreurt de Immotheker dat jongeren verder uit de markt gestoten worden en dat de consument "onvoldoende kan profiteren van de laagste rentes ooit". 

(Bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...