Belgen blijven huizen in Spanje kopen

maandag 07 september 2015 14:00
Belgen blijven huizen in Spanje kopen

“Met herfst voor de deur, kan grote uittocht beginnen” 

Er lijkt geen einde te komen aan de almaar toenemende interesse van de Belgen in een Spaans buitenverblijf. Het eerste half jaar van 2015 kochten zo’n 1.539 Belgen een Spaanse vakantiestek. Dat is bijna het dubbele van het aantal Belgen dat drie jaar geleden, tijdens dezelfde periode, in Spanje een aankoop deed.

“Op het einde van dit jaar verwachten we in totaal zo’n zeven procent meer vastgoedkoopjes door Belgen dan in 2014”, aldus Marleen De Vijt, CEO van Azull. “Intussen blijven we – na de Britten, de Fransen en de Duitsers – stevig op de vierde plaats staan in het lijstje met meest populaire kopers in Spanje. De regio’s die vandaag het meest verkopen zijn Madrid, gevolgd door Barcelona, Alicante (Costa Blanca) en Malaga (Costa del Sol).”

Prijskaartje

Waar opvallend genoeg niet valt naast te kijken, zijn nochtans de stijgende vastgoedprijzen. Het voorbije half jaar namen de prijzen met gemiddeld 5,1 procent toe en alleen al tijdens het tweede trimester van dit jaar werd een prijsstijging van 2,8 procent opgetekend. Tegenwoordig betaal je gemiddeld 225.000 euro voor een vakantiewoning in Spanje, drie jaar geleden lag het prijskaartje nog op 170.000 euro.

Genieten

Waarom de Belg zich zo voelt aangetrokken door de Spaanse vastgoedmarkt, terwijl de prijzen de hoogte inschieten? Volgens een recent onderzoek onder 420 Belgen die recent een Spaans buitenverblijf kochten, doen twee op de drie Belgen het vooral omdat ze er zélf van willen genieten. Niet zozeer in de zomer, maar wel in het najaar als in België de eerste herfstbladeren beginnen te vallen. Ruim 85 procent ruilt dan zijn Belgische woning in voor het buitenverblijf, en meestal zelfs voor twee maanden of langer.

Met de herfst voor de deur kan de grote uittocht alvast beginnen. Maar de Belg wil niet alleen genieten van z’n Spaanse casa. Volgens de bevraging stelt ruim 80 procent zijn stek meermaals per jaar – en kostenloos – ter beschikking van de hele familie, en bij uitbreiding ook van de vriendenkring.

(Bron: Bouw en Wonen)


Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...