woensdag 19 juni 2019 09:30
Bron: Vamos.immo
“Spaans vastgoed aantrekkelijker dan ooit bij Belgen”
In 2018 hebben ruim 4.100 Belgen een Spaanse woning gekocht. Omgerekend kopen Belgen dus om de twee uur een appartement, villa, … op de Spaanse vastgoedmarkt. Dat alles bleek onlangs uit de jaaranalyse van Azull, gebaseerd op officiële cijfers van de Spaanse registratiekantoren. Ook Jeroen Bolle, zaakvoerder van Vamos uit Tielt, bevestigd deze gegevens. “De Belg heeft nog altijd een baksteen in de maag en kiest vooral voor een microklimaat om te overwinteren,” klinkt het. We hebben het met hem over de evoluties van deze bloeiende en groeiende markt.
Vamos werd vier jaar geleden opgericht door Jeroen Bolle en staat garant voor een professionele en persoonlijke begeleiding tijdens het ganse aankoopproces van een tweede verblijf onder de Spaanse zon. Zelf verloor de ondernemer enkele jaren geleden zijn hart aan Spanje tijdens zijn Erasmus in Valencia en kon nadien van zijn passie zijn werk maken. Intussen is aankoopmakelaar Vamos uitgegroeid tot dé referentie in België wat betreft de aankoopbegeleiding van landgenoten die wensen te investeren in Spanje. “Die begeleiding van A tot Z start bij de klant thuis met een verkennend gesprek waarbij de noden uitgelicht worden. Vervolgens maken we een shortlist van panden op om dan later af te reizen naar Spanje. Vooral om de verschillende eigendommen te bezoeken, maar ook om de streek te leren kennen. Je leeft er tenslotte meer buiten dan in België, waardoor er zeker een klik moet zijn met de omgeving,” licht Jeroen Bolle hun aanpak toe.
Overwinteren
Vooral de Costa Blanca maakt de favorietenrol met verve waar. De Belg trok namelijk voor 31 procent van de aankopen naar die regio, wat dus met voorsprong de populairste regio is. De Costa del Sol volgt met 18 procent, en het eiland Tenerife met 12 procent. Vamos is hoofdzakelijk actief aan de Costa Blanca en kan die populariteit beamen. “De regio zelf is heel divers en biedt voor elk wat wils. Ook in het voor- en najaar is hier zon. We bevinden ons in een microklimaat waardoor het er leuk overwinteren is, wat het meteen aangenaam vertoeven maakt.”
Doorheen de jaren heeft de Spaanse vastgoedmarkt een aantal evoluties meegemaakt die ook Vamos niet ontgaan is. “Zes jaar geleden kochten Belgen vooral Spaans vastgoed omdat het heel opportuun was. De markt lag als het ware op z’n gat en het was goedkoop om er een appartement of villa te kopen. Intussen zijn de budgetten terug omhoog en koopt men heel bewust een tweede woning om te genieten,” gaat zaakvoerder Jeroen van start. “Zo zijn de gemiddelde prijzen van 150.000 à 200.000 euro terug naar 250.000 à 300.000 euro gestegen.”
Optimale verbinding
Ook Azull geeft mee dat het Spaanse vastgoed aantrekkelijker is dan ooit voor de Belgen. Op tien jaar tijd is het aantal aankopen meer dan verzevenvoudigd, van 540 woningen in 2008 tot 4.108 in 2018. Bovendien woont de Belg graag in een nieuw en groot huis. In maar liefst één op de drie gevallen gaat het om een nieuwbouwproject, en ongeveer 33 procent van de woningen die in Spanje zijn gekocht, waren groter dan 100 vierkante meter.
De reden voor deze blijvende interesse? “Belgen hebben nog altijd een baksteen in de maag. Eenmaal de eerste woning afbetaald is, beginnen we alweer te dromen over een tweede. Vooreerst wordt dan gekeken naar de Belgische kust, maar het hogere budget komt hierbij al vaak roet in het eten strooien. De budgetten in Spanje liggen lager en ook de connectie met het land is enorm groot. Zo is er een goeie verbinding vanuit de diverse luchthavens, ligt de Spaanse cultuur dicht bij die van ons en ook qua eten voelen de Belgen zich er snel thuis. De stap is bovendien ook kleiner geworden omdat veel kennissen uit de dichte omgeving de oversteek maken en snel hun draai hebben gevonden in het zonnige land," gaat Jeroen verder.
Verjonging
Vamos merkt doorheen de jaren wel een verjonging op van de consumenten. Gemiddeld gezien zijn de gemiddelde kopers nog steeds tussen de 45 à 60 jaar. Dat zijn de tweeverdieners die hun eerste woning volledig afbetaald hebben en op zoek gaan naar iets nieuws. “Maar de groep kopers wordt toch jonger. Zij zien de aankoop meteen als een investering. Een jong gezin gaat de eerste jaren met jongere kinderen bijvoorbeeld graag naar een vaste vakantieplek. De rest van het jaar gaan deze vrijwel altijd verhuren om zo de jaarlijkse kosten terug te vorderen.”
Tot slot geeft Jeroen Bolle van Vamos nog een gouden tip mee voor de aankoop van een woning in Spanje. “Laat je zeker goed begeleiden. Het is een grote stap en het aankoopproces zit toch iets anders in elkaar dan in België. Ga dus zeker niet onbezonnen te werk, om zo niet voor voldongen feiten te staan.”
Ben jij op zoek naar een tweede verblijf in Spanje? Neem dan zeker een kijkje via immoproxio.be of via de website www.vamos.immo. Op zaterdag 22 juni organiseert Vamos eveneens een gratis infodag omtrent de aankoop van een woning in Spanje. Hun allernieuwste projecten worden er eveneens voorgesteld.
(Bron: Belga, Vamos.immo)