Belgische bouwsector creëert opnieuw jobs

maandag 12 februari 2018 11:00
Belgische bouwsector creëert opnieuw jobs

“Orderboekje van bouwondernemingen goed gevuld” 

In de bouwsector in België zijn vorig jaar zowat 1.900 jobs extra gecreëerd. Dat heeft de werkgeversorganisatie Confederatie Bouw donderdag meegedeeld. Daarmee knoopt de sector voor het eerst sinds lang weer aan met een stijging van de werkgelegenheid.

De werkgelegenheid vormde de voorbije jaren een belangrijk pijnpunt in de bouwsector. Tussen 2011 en 2015 gingen er zowat 20.000 jobs verloren bij Belgische bouwbedrijven. Ze werden vaak vervangen door werknemers die vanuit landen met lagere sociale bijdragen - zoals Polen, Hongarije en Bulgarije - naar België gedetacheerd worden.

Herstel

Maar na een ex aequo in 2016, werd vorig jaar weer een groei van de werkgelegenheid opgetekend. Tussen het derde kwartaal van 2017 en het vierde kwartaal van 2016 kwamen er 800 werknemers en 1.100 zelfstandigen bij. "Dat is een teken dat de sector het goed doet. We verwachten ook dit jaar een toename van de werkgelegenheid", zegt Robert de Mûelenaere, de gedelegeerd bestuurder van Confederatie Bouw.

Daarnaast verwacht de Confederatie Bouw ook op andere vlakken veel van 2018. Er wordt gerekend op een groei van meer dan 3 procent, nadat er ook al in 2017 een stijging van meer dan 2 procent werd opgetekend.

Vertrouwen

"Alle lichten staan op groen", zegt de Mûelenaere. Hij wijst erop dat het vertrouwen van de bouwondernemingen nu ruim boven het gemiddelde van de voorbije tien jaar ligt. "We zien eindelijk weer dat er evenveel optimisten als pessimisten zijn", zo klinkt het. En ook het orderboekje van de bouwondernemingen is goed gevuld. Gemiddeld zijn de ondernemingen nu zeker van 5,9 maanden activiteit.

Andere elementen die moeten bijdragen tot een verder groei in 2018 zijn onder meer de algemene economische groei, de rente die nog altijd laag staat en de verlaging van de registratierechten.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...