Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Belgische bouwvakkers kosten minder dan in de buurlanden

donderdag 18 juli 2013 09:23
Belgische bouwvakkers kosten minder dan in de buurlanden

“Bouwvakkers zijn 15 procent goedkoper dan in omliggende landen” 

De Belgische bouwvakker is meer dan 15 procent goedkoper dan die in de buurlanden als gekeken wordt naar de arbeidskosten en de productiviteit. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad donderdag.

De kranten konden het rapport over de loonkosthandicap inkijken dat de Expertengroep Concurrentievermogen en Werkgelegenheid (EGCW) opstelde op vraag van de regering. De experts vergelijken België met de buurlanden Nederland, Duitsland en Frankrijk in 21 bedrijfstakken.

Productiviteit maakt veel goed

Als enkel naar de arbeidskosten gekeken wordt, scoort België in bijna alle sectoren slechter dan in de buurlanden, maar die handicap wordt in alle bedrijfstakken verkleind of zelfs omgedraaid door de hogere productiviteit. Zo is een bouwvakker in België op basis van alleen de arbeidskosten 4 procent duurder dan in de buurlanden, maar dankzij zijn hoge productiviteit wordt hij in totaal 15 procent goedkoper.

Andere sectoren

Vooral in de industriële sectoren kan de hogere productiviteit de arbeidskosten echter niet compenseren. Het rapport verwijst naar de textielsector, autosector en de chemie. De dienstensector doet het door de bank genomen een stuk beter, al hinkt de horeca met een handicap van 30 procent ver achterop.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...