Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Belgische huizenprijzen gaan niet dalen

maandag 29 juli 2013 10:40
Belgische huizenprijzen gaan niet dalen

“Achteruitgang zal hierdoor vermeden worden” 

De huizenprijzen in België zullen dit jaar met 0,5 procent stijgen en volgend jaar met 1,5 procent, ondanks zwakke economische vooruitzichten. In de meeste Europese huizenmarkten, met uitzondering van Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, zullen de prijzen echter blijven dalen. Dat blijkt vrijdag uit een kwartaalrapport van Standard & Poor's (S&P).

Meest betaalbare

Sombere verwachtingen voor de inkomens en lonen zullen er in ons land voor zorgen dat de vraag naar nieuwe woningen beperkt blijft, maar het tekort aan woningen maakt volgens S&P dat op langere termijn een achteruitgang vermeden zal worden. Het ratingbureau haalt daarvoor drie redenen aan: de schuld van de huishoudens is beperkt tot 55 procent van het Bruto Binnenlands Product, de rentestand is laag en het aanbod is inelastisch in vergelijking met de stijgende vraag. S&P merkt ook op dat de verhouding van de huizenprijzen ten opzichte van de inkomens in België nog steeds bij de meest betaalbare in de eurozone is.

Marktstatistieken van de Belgische notarissen tonen dat de gemiddelde prijs voor een standaardwoning in ons land met 1,1 procent gestegen is tijdens de eerste helft van 2013, terwijl de gemiddelde prijs voor een appartement stagneerde. De statistieken leren ook dat het aantal transacties in het tweede kwartaal van 2013 stabiliseerde, nadat het tijdens het eerste kwartaal met 5,1 procent gedaald was ten opzichte van dezelfde periode het jaar daarvoor.

Andere landen

Voor Frankrijk verwacht S&P dat de huizenprijzen dit en volgend jaar zullen dalen met telkens 4,0 procent. In Spanje zullen ze dit jaar afnemen met 8,0 procent en volgend jaar met 5,0 procent, in Nederland met respectievelijk 5,5 procent en 1,0 procent. Voor Duitsland verwacht S&P een stijging met telkens 3,0 procent dit en volgend jaar. In het Verenigd Koninkrijk stijgen de prijzen dit jaar met 2,5 procent en volgend jaar met 2,0 procent.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...