Belgische huizenprijzen zullen dit jaar naar verwachting met 3 procent stijgen

donderdag 23 februari 2017 11:00
Belgische huizenprijzen zullen dit jaar naar verwachting met 3 procent stijgen

“Gedragen door lage rentes en de verbeterende arbeidsmarkt” 

De huizenprijzen in België zullen dit jaar met 3 procent stijgen, zo verwacht kredietbeoordelaar Standard & Poor's. Vorig jaar stegen de prijzen met circa 3,5 procent. De prijsstijging wordt gestut door de lage rentes en de verbeterende arbeidsmarkt.

De kredietbeoordelaar verwacht dat de Belgische economie op dreef zal blijven, maar dit jaar toch maar in beperkte mate. "De belangrijkste groeimotor zal nog steeds de binnenlandse vraag blijven, met een belangrijke rol voor de gezinsuitgaven. Het herstel van de arbeidsmarkt zal wellicht nog versnellen en zo steun bieden aan het gezinsinkomen."

Huizenmarkt

S&P wijst op een overwaardering van de huizenmarkt. Het is al langer bekend dat de huizenprijzen in ons land in de voorbije decennia veel sneller zijn gestegen dan de inkomens of de huurprijzen. Toch blijven huizen betaalbaar in een internationale vergelijking. "In Brussel kostte een huis gemiddeld 290.000 euro in september 2016, tegen 415.000 euro in Parijs en 480.000 pond in Londen."

Twee grote risico's ziet de kredietbeoordelaar: de Brexit-onderhandelingen en het protectionisme van de nieuwe Amerikaanse president bedreigen de kleine open Belgische economie. België is bij de eurolanden met de grootste blootstelling aan het Verenigd Koninkrijk. Negen procent van de Belgische export van goederen en diensten ging richting het Verenigd Koninkrijk in 2015, klinkt het.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...