Belgische primeur - Genk verhuurt bouwgronden voor 85 euro per maand

maandag 18 januari 2016 10:00
Belgische primeur - Genk verhuurt bouwgronden voor 85 euro per maand

“Kan wereld van verschil betekenen voor jonge gezinnen” 

De stad Genk heeft voor vijftien verkavelingen een pilootproject opgestart waarbij bouwers de grond in erfpacht kunnen nemen. Dat betekent dat ze voor een bouwgrond van 100.000 euro slechts 85 euro per maand zouden moeten afbetalen, zo schrijven Het Belang van Limburg en Het Nieuwsblad zaterdag. De grond blijft wel eigendom van de stad, maar de erfpacht loopt voor 99 jaar. Het project is een primeur in België.

Kostprijs

Volgens schepen van Ruimtelijke Ordening Michaël Dhoore kan dit systeem een wereld van verschil betekenen voor jonge gezinnen. "Stel, een stuk bouwgrond kost 100.000 euro", zegt Dhoore. "Als u die in erfpacht neemt moet u die kostprijs verdelen over 99 jaar. Dat is dan 80 tot 90 euro per maand, veel minder dan wanneer een jonge bouwer daar een reguliere lening voor moet aangaan."

Bovendien is er voor de mensen die de grond na een bepaalde tijd toch willen kopen, een clausule voorzien. "Hetgeen betaald werd voor de erfpacht zijn ze weliswaar kwijt maar de grond kan aangekocht worden aan de schattingsprijs. We hebben afgelopen maanden met de banksector aan tafel gezeten. Daar hebben ze ons al laten weten dat dat best kan", aldus Dhoore.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...