Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Belgische vastgoedmarkt één van de gezondste van Europa

vrijdag 31 mei 2013 11:10
Belgische vastgoedmarkt één van de gezondste van Europa

“Gelukkig kent ons land geen crashende woningprijzen” 

De woningprijzen stijgen nergens in de westerse wereld zo snel als in België. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Oeso, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, waarover de Coreliokranten donderdag berichtten. België is voor de allereerste keer koploper in dit klassement. Economen vermoeden dat er een prijsverlaging op komst is. De Vlaamse vastgoedmakelaars stellen daarentegen dat de Belgische vastgoedmarkt één van de gezondste is van Europa en dat dit de reden is waarom de woningprijzen in ons land stabiliseren en niet crashen zoals in vele andere landen.

België staat in de nieuwe studie van de Oeso op eenzame hoogte. "Ons land is een van de enige waar de woningprijzen nauwelijks gedaald zijn", aldus Edwin De Boeck, econoom bij KBC. Hij is van mening dat de langverwachte prijsdaling er nu echt wel aankomt, maar zegt dat het niet tot een crash zal komen. "Er spelen nog andere factoren. De Belgische huiseigenaars zitten bijvoorbeeld niet zo hard in de schulden als huiseigenaars in andere landen."

Andere landen

Die laatste stelling wordt ook volledig bijgestaan door de Vlaamse vastgoedmakelaardij (CIB Vlaanderen en BIV). Belangrijk om te weten hierbij, is dat landen zoals Nederland, Spanje, Ierland of de VS jarenlang niet terugdeinsden voor vastgoedspeculatie en de immoprijzen er een bijzonder hoge volatiliteit kenden. “In ons land werd op dat moment echter eigendomsverwerving gestimuleerd en evolueerden de prijzen in België op inflatieritme. De gevolgen daarvan tonen zich vandaag meer dan ooit,” aldus Dajo Hermans, woordvoerder van het BIV. 

De aangehaalde cijfers van de OESO houden eveneens geen rekening met diverse belangrijke factoren, zoals bijvoorbeeld de bijzonder grote kwaliteit van het Belgische woningpatrimonium, vervolledigd het BIV. De Vlaamse vastgoedmakelaardij wijst dan ook op een aantal krachtige argumenten die aantonen dat de Belgische vastgoedmarkt als één van de gezondste van Europa kan beschouwd worden. Zo was het vastgoed in België bijvoorbeeld jarenlang bijzonder goedkoop in vergelijking met andere landen, ligt de Belgische woningkwaliteit bijzonder hoog in tegenstelling tot andere landen en doen weinig woningmarkten het beter dan de Belgische qua verhouding prijs/kwaliteit.

Aanpak overheid

De sector onderstreept bovendien het belang van het feit dat momenteel op politiek en sectoraal niveau grondig wordt nagedacht over het toekomstige woonbeleid. Precies daarom grijpt de sector de gelegenheid aan om het belang van de overheden en de sector tijdig te anticiperen en te onderstrepen. “Wat de Vlaamse vastgoedmakelaars betreft, zal de sector er alles aan doen om de betaalbaarheid van wonen te blijven garanderen. Tot slot roept de sector op om de nuance te bewaren en de rust op de markt te vrijwaren,” besluit men vanuit de vastgoedmakelaardij.

(Bron: Belga, BIV)Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...