Belgische woningen bij meest energieverslindende in Europa

donderdag 09 juni 2016 09:00
Belgische woningen bij meest energieverslindende in Europa

“Tegen 2050 moeten alle woningen bijna-energieneutraal zijn” 

De Belgische woningen zijn bij de slechtst geïsoleerde in heel Europa. Qua energieverbruik moeten onze huishoudens enkel Luxemburg en Kroatië laten voorgaan. Dat is te lezen in het advies dat de Vlaamse Woonraad uitbracht aan de Klimaatcommissie van het Vlaams parlement.

De huishoudens zijn verantwoordelijk voor 13,6 procent van het energieverbruik in Vlaanderen. Daarmee zijn ze de vierde grootste energiegebruiker, na de industrie, de energiesector zelf en het vervoer. Hoewel de isolatiegraad van onze woningen de laatste jaren licht is toegenomen, heeft nog steeds meer dan de helft geen muurisolatie. Achttien procent heeft geen dak- of zoldervloerisolatie en 11 procent heeft nog enkel glas. Zuinige ketels zijn vooral doorgedrongen bij de aardgasgebruikers, bij de stookolieverwarmers maakt nog 53 procent gebruik van een niet-hoogrendementsketel. De Belgische woningen staan daarmee op de derde plaats binnen Europa qua energieverbruik, omgerekend naar gemiddeld EU-klimaat.

Doelstellingen

Er is nood aan een globaal renovatieplan, met ambitieuze maar realistische doelstellingen, waarschuwt de Woonraad. Om de klimaatdoelstellingen te halen moet het huidige renovatieritme worden opgetrokken van minder dan 1 procent naar minstens 2,5 procent. Tegen 2050 moeten alle woningen bijna-energieneutraal zijn.

Een belangrijk deel van het patrimonium komt echter niet meer in aanmerking voor renovatie of een verbetering van de energieprestatie. Volgens de Woonraad gaat het om 13 procent van de bestaande woningen. Hun kwaliteit is niet langer toereikend om een verbetering te realiseren en er moet worden overwogen deze gebouwen te slopen. De ondersteuning van sloop en vervangende nieuwbouw is momenteel echter beperkt tot een verlaagd btw-tarief in de centrumsteden. Deze maatregel moet worden verruimd, vindt de raad.
Daarnaast is aandacht nodig voor een collectieve aanpak van renovatieprojecten en voor de renovatie van gebouwen in mede-eigendom. Dat laatste zal de komende jaren nog aan belang winnen.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...