Belgische woningen minst overbevolkt van Europese Unie

maandag 23 november 2015 15:30
Belgische woningen minst overbevolkt van Europese Unie

“Rekening houdend met leefruimte en omvang van het gezin” 

In de overgrote meerderheid van de woningen in België is er voor elk gezinslid voldoende leefruimte. Slechts bij 2 procent van de gezinnen is er sprake van "overbevolking". Dat is het laagste niveau in de hele Europese Unie, zo blijkt maandag uit een persbericht van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Overbevolkte huishoudens zijn woningen waar de bewoners te weinig leefruimte hebben, rekening houdend met de omvang van het gezin. Vorig jaar was dat in de Europese Unie gemiddeld het geval voor 17,1 procent van de gezinnen.

België zit daar dus ruim onder, net als onder meer Cyprus (2,2 procent) en Nederland (3,5 procent). In Roemenië daarentegen leeft meer dan de helft van de gezinnen (52,3 procent) in een overbevolkt huishouden. In Hongarije, Polen, Bulgarije en Kroatië ligt de overbevolkingsgraad tussen 40 en 50 procent.

Eengezinswoning

De Eurostat-publicatie bevestigt voorts de voorkeur van de Belg voor een eigen eengezinswoning. Zo leeft 77,6 procent van de Belgische bevolking in een huis, het op twee na hoogste niveau in de EU (na het Verenigd Koninkrijk en Kroatië). In Spanje, Letland, Litouwen en Griekenland wordt dan weer het vaakst in appartementen gewoond. In de hele Europese Unie leeft gemiddeld 59,3 procent in een huis en 40 procent in een appartement.

De Belgen zijn in meer dan zeven op de tien gevallen (72 procent) eigenaar van hun woonst. Dat is net iets meer dan het EU-gemiddelde van 70,1 procent. In Duitsland en Oostenrijk is slechts iets meer dan de helft eigenaar. Iets meer dan een op de tien Belgen ten slotte ziet minstens 40 procent van het beschikbare gezinsinkomen opgaan aan woonkosten. Ook dat ligt iets lager dan het EU-gemiddelde. Griekenland is hier de uitschieter: ruim 40 procent van de Grieken besteedt minstens 40 procent van het gezinsinkomen aan de woning.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...