Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Beperkte beroepsaansprakelijkheid biedt landmeters-experten en hun klanten meer bescherming

donderdag 25 april 2013 14:13
Beperkte beroepsaansprakelijkheid biedt landmeters-experten en hun klanten meer bescherming

“Beschermd tegen risico's eigen aan het ondernemen” 

Dankzij Sabine Laruelle, federaal minister van KMO’s en Zelfstandigen, mogen ook rechtspersonen voortaan het beroep van landmeter-expert uitoefenen met een beperkte burgerlijke beroepsaansprakelijkheid tot gevolg. De ministerraad keurde het wetsontwerp vrijdag goed.

"Het uitoefenen van een zelfstandige activiteit als natuurlijk persoon brengt financiële risico's met zich mee. Zowel voor de zelfstandige als voor zijn familie. Tot op vandaag konden landmeters-experten hun beroep slechts in beperkte mate uitoefenen in vennootschapsvorm als gedelegeerd bestuurder of zaakvoerder en dit met de volledige aansprakelijkheid verbonden met hun beroep,” aldus Sabine Laruelle. 

Risico’s

Van zodra het parlement het wetsontwerp heeft gestemd zal de persoonlijke aansprakelijkheid van de landmeter-expert beperkt kunnen worden. Daarenboven zal de uitoefening van het beroep in vennootschapsvorm de overdracht van het klantenbestand vergemakkelijken bij het einde van de loopbaan. 

“Dankzij dit wetsontwerp zal het privévermogen van de landmeter-expert en zijn familie beter beschermd worden tegen risico's eigen aan het ondernemen. Het een nieuwe stap binnen de professionalisering van hun beroep."

Doelstelling van deze maatregel is zowel de bescherming te garanderen van het privévermogen van de beroepsbeoefenaar, als een betere bescherming te bieden van personen bij een professionele fout via een transparante structuur (oprichtingsvoorwaarde, publicatie van de jaarrekeningen) en een verplichte aansprakelijkheidsverzekering.

De voorwaarden om als rechtspersoon het beroep te mogen uitoefenen zijn te vinden op de website van de federaal minister van KMO’s en Zelfstandigen.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...