Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars mag privédetectives inschakelen

donderdag 07 november 2013 16:03
Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars mag privédetectives inschakelen

“Om opdracht goed te kunnen uitvoeren” 

Het Belgische Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) mag wel degelijk privédetectives inzetten om na te gaan of vastgoedmakelaars wel aan alle voorwaarden voldoen om toegang te hebben tot het beroep. Dat heeft het Europees Hof van Justitie donderdag geoordeeld.

Wie in ons land als zelfstandige vastgoedactiviteiten wil uitoefenen, moet ingeschreven zijn bij het BIV. Het instituut controleert daarbij of makelaars niet illegaal actief zijn en kan hen voor de rechter slepen.

Doelmatig werken

Bij een recente zaak in Charleroi vroeg de rechtbank van Koophandel zich echter af hoe het zit met bewijzen aangeleverd door privédetectives. Vooral rond het recht op privacy van de gecontroleerde vroeg de rechter het EU-Hof om meer uitleg.

Volgens de rechters in Luxemburg stelt er zich geen probleem. Een beroepsorganisatie mag, om haar opdracht uit te voeren, een beroep doen op gespecialiseerde onderzoekers zoals privédetectives, luidt hun oordeel. Zij moeten hun identiteit en de redenen van hun onderzoek dus niet vooraf openbaren. Dat zou het immers onmogelijk maken om doelmatig te kunnen werken, had ook het BIV eerder al geargumenteerd. 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...