maandag 03 april 2017 16:00
“Bezorgdheid over eventuele afbraak van woningen”
De prijs per vierkante meter zal stijgen, het aantal vierkante meters zal dalen, maar het comfort gaat omhoog. Dat zei minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) vorige week donderdag in het Vlaams parlement na vragen van Mercedes Van Volcem (Open Vld) en Katrien Partyka (CD&V) over het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen of 'betonstop'.
In het parlement rijst bezorgdheid over eventuele afbraak van woningen, na een uitspraak van de Strategische Adviesraad Ruimtelijke Ordening (SARO). De gevolgen voor prijs en comfort van toekomstige nieuwbouwwoningen vloeien volgens Homans voort uit de verdichting die de betonstop beoogt. "Maar als je meer gaat verdichten en compacter gaat wonen, zul je dat ook voelen in de consumptiekosten", aldus de minister. "De energiefactuur zal dalen. Bij de kosten van de distributienetbeheerder zitten immers ook kosten voor het aanleggen van leidingen. Als je er minder moet aanleggen heeft dat een directe impact op de energiefactuur."
Prijsgevolgen
Een concrete inschatting van de prijseffecten die de betonstop zal veroorzaken is volgens Homans vandaag nog niet mogelijk. Het Departement Ruimte Vlaanderen werkt wel volop aan de verfijning van de kaart van Vlaanderen en de opdeling in zogenaamde A, B, C en D-gebieden. Die laatste zijn de slechtst ontsloten zones in onze regio.
De SARO heeft naar eigen zeggen weet van adviezen die stellen dat "het afbreken of uitdoven van geïsoleerde woningen of lintbebouwing" in die D-gebieden geen taboe mag zijn. De SARO adviseert het Vlaams parlement en de Vlaamse regering en bestaat naast onafhankelijke deskundigen uit vertegenwoordigers van het middenveld en gemeenten. De raad wijst erop dat het steeds om gezinnen gaat, die niet in de kou mogen blijven staan en minstens op een ernstige vergoeding moeten kunnen rekenen.
Volgens het kabinet-Schauvliege doelt de SARO op een document van Ruimte Vlaanderen waarin adviezen van het middenveld worden verzameld. Het regeringsstandpunt blijft dat er in het kader van de betonstop niet wordt gesloopt. Dit zou een enorme impact kunnen hebben op de woningmarkt, waarschuwt Mercedes Van Volcem van Open Vld. "Als men bestaande huizen al met overheidsgeld begint af te breken om ze naar de stad te brengen... Ik denk dat er andere noden zijn in de samenleving", zegt ze.
(bron: Belga)