Bijna 10.000 vastgoedmakelaars erkend in België

dinsdag 04 juli 2017 10:00
Bijna 10.000 vastgoedmakelaars erkend in België

“Strenge reglementering houdt mensen niet tegen om voor deze carrière te kiezen” 

Het aantal erkende vastgoedmakelaars in België is vorig jaar voor het vijfde jaar op rij gestegen. Met 9.887 werd een nieuw record bereikt, zo blijkt maandag uit het jaarverslag van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV).

Er werden 46 erkende makelaars geschrapt na deontologische fouten en er werden 545 dossiers geopend tegen illegale makelaars. Er kwamen vorig jaar ongeveer 350 vastgoedmakelaars bij, zegt het BIV. Mogelijk zal in 2017 de kaap van 10.000 overschreden worden. "Het beroep is streng gereglementeerd, met een stagetraject, een vormings- en verzekeringsplicht en een na te leven deontologie. Al die zaken houden mensen niet tegen om te kiezen voor een carrière als vastgoedmakelaar", stelt het beroepsinstituut vast.

De vastgoedmakelaars bestaan uit 7.839 titularissen, 2.009 stagiairs en 39 occasionele (vastgoedmakelaars die in een andere Europese lidstaten zijn gevestigd en die occasioneel in België bemiddelen). Zeven op de tien vastgoedmakelaars zijn mannen. De meesten zijn gevestigd in Brussel (1.797). Dan volgen West-Vlaanderen (1.504) en Antwerpen (1.301). De provincie Luxemburg telt er maar 128.

Schorsing

Het BIV kreeg vorig jaar 867 klachten over mogelijke deontologische fouten van erkende vastgoedmakelaars, een kwart minder dan in 2015. De klachten leidden tot 252 beslissingen. Zo werden 46 vastgoedmakelaars geschrapt en kregen er 89 een schorsing. Volgens het BIV daalde het aantal klachten wellicht omdat er op 1 januari 2016 een collectieve verzekeringspolis in werking trad. Daardoor vielen de klachten over niet-verzekerde makelaars weg.

Het beroepsinstituut spoort ook illegale vastgoedmakelaars op. In 2016 werden 545 dergelijke dossiers geopend. In 41 dossiers zag het BIV zich genoodzaakt naar de rechter te stappen. "Illegale makelaars vormen een kleine, maar hardnekkige groep, stelt het BIV. "Ze trekken zich niets aan van wet- en regelgeving, hebben geen vormingsverplichting na te leven en zijn niet gedekt door de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Een regelrecht gevaar voor de consument dus." In de 46 dossiers van illegale vastgoedmakelaardij waarover een rechter zich vorig jaar uitsprak, kreeg het BIV 43 keer gelijk.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...